Nastavlja se masovno iseljavanje građana sa severa Crne Gore, uprkos tvrdnjama Vlade Crne Gore da to nije alarmantno. Doduše, prošle sedmice iz Vlade se niko nije oglasio povodom ovog problema, ali je zato sa severa u sredu i subotu otišlo čak sedam autobusa i nekoliko kombija ka zemljama Evropske unije!

Sele se uglavnom Bošnjaci – Muslimani, mada ima i pravoslavnh porodica koje napuštaju zavičaj pred bedom koja je okovala ovaj region. Odlazi se najviše iz Rožaja, Bijelog Polja, Berana.

– Prema novim podacima naše organizacije koje smo prikupili sa terena, građani sa severa Crne Gore i dalje masovno odlaze. Naši aktivisti su ispratili u sredu dva puna autobusai u subotu još pet autobusa i dva kombija koji su sa velikim brojem kompletnih porodica iz Bijelog Polja, Rožaja, Berana, Petnjice odvezli prema državama EU. Čak smo u subotu evidentirali i jedan veliki autobus sa nemačkim tablicama, kažu iz NVO “Euromost” koja se bavi ovim problemom. Većina autobusa i dva kombija otišli su prema Novom Pazaru i dalje prema državama EU, tako da novopazarske turističke agencije i prevoznici zadovoljno trljaju ruke. Međutim, svi znaju da veliki talas iseljevanja tek predstoji završetkom školske godine…

– Obavešteni smo da je u subotu posle podne otišao još jedan, šesti autobus, koji ide preko Rožaja redovnom linijom prema državama EU. Dobili smo informacije da zbog velike medijske pažnje veliki broj građana odlazi privatnim autima i kombi prevozom do Novog Pazara i dalje prema državama EU, odnosno da prema državama EU odlaze i sa taksi prevozom kao i kombi prevoznicima koji nisu registrovani da voze putnike, zbog čega porodice doživljavaju neprijatnosti na granicama. Tragično je ono što je evidentno – prema našim podacima građani sa severa odlaze istim intenzitetom i broj onih koji odlazi prema državama EU ne opada – kažu iz NVO “Euromost”.

Oni tvrde da se do početka maja iz Crne Gore sa severa države odselilo 3.500 građana, a da se cifra drastično uvećala tokom dve nedelje ovog meseca.

Da li će Vlada Crne Gore povući poteze kojim bi sprečili odlazak gladnog naroda sa severa Crne Gore, teško je reći. Doduše, posle pljačkaških privatizacija kojima su zatvorene gotovo sve fabrike na severu, nema magičnog štapića kojim bi se stanje moglo promeniti, ne do kraja godine, nego ni za čak par godina unapred…

PREDLOG MINISTARKE: NE IDITE, VEZUJTE ŽICU

Predlog ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, koja je predložila “rešenja” građanima na severu Crne Gore i pozvala ih da ne odlaze iz države, odnosno da idu da rade na vinogradima u Podgorici, gde bi vežući žice mogli da zarade 15 evra dnevno, izazvao je osmehe neverice u regionu čijim građanima je upućen.

– Ministarka je naglasila “da će se lično založiti za 200 građana sa severa”, ali, nije kazala šta će ovih 200 kad se završi sezona vezanja žice, gde će zimi da rade. Šta će sa radnim stažom, osiguranjem, da li će ikada steći penziju? Možda nije bila upoznata da se na biroima rada u opštinama na severu nalazi na hiljade visokoškolaca! Treba li i oni da rade na vinogradima, da vežu žicu? Ima li drugog posla za desetine hiljada nezaposlenih iz opština sa severa Crne Gore. Mi od ministarke očekujemo odgovore na ta pitanja i predloge za zapošljavanje – kaže predsednik NOV “Manjinski akcionari Gornjeg Ibra” Sadik Klimenta.