– Skup je zamišljen kao performans na kom neće niko govoriti. Tišinom ćemo ukazati na to šta nas očekuje odnosno da tišinom pokažemo kako izgleda ta tišina u nekom gradu kada svi odu iz njega. Tišina će vladati na severu ako nastavimo ovom brzinom da odlazimo sa naših ognjišta i iz naših gradova. Moramo ostati i svi se zajedno izboriti za svoje domove, da se izborimo da opstanemo na našim područjima, jer ako nastavimo ovom brzinom da odlazimo, pitaće nas deca i buduće generacije zašto smo otišli, zašto nismo ostali da se borimo za ono što smo se izborili 2006. godine – ravnopravnu državu, građansku, naprednu, svih naroda i narodnosti, državu socijalne stabilnosti – kaže Klimenta.

Poruka sa skupa, kaže naš sagovornik, biće da tišina može lako da se pretvori u galamu koju ne želi niko:

– Država mora da nađe rešenje da građani ostanu na svojim ognjištima i u svojim gradovima, kroz otvaranje radnih mesta, kroz investicije, ulaganja, subvencije poljoprivrednicima, državnu pomoć…

Skup će se održati u Rožajama, opštini iz kojeg je prema podacima nevladinih organizacija do sada najviše građana napustilo svoje domove i otišlo u druge države da traži opstanak.

APEL PORODICAMA DA OSTANU

– U petak moramo svi biti zajedno rame uz rame, jer se radi o opstanku građana i naroda iz severnog dela Crne Gore za život dostojan čoveka i porodice. Pozivamo sve one koji su planirali da odlaze, da to ne rade, već da svi sa svojim porodicama i decom, dođu u petak na ovaj skup – saopštile su nevladine organizacije sa severa Crne Gore, koje su od početka godina evidentirale odlazak više od 4.000 građana sa severa u zemlje EU, dok se pravi odlazak tek očekuje – završetkom školske godine.