Srpska lista u Crnoj Gori traže rehabilitaciju četnika

Srpska lista, politička partija Srba u Crnoj Gori, saopštila je da će zatražiti rehabilitaciju “najboljih sinova Crne Gore koji su mučki likvidirani zato što su branili kralja i otadžbinu u Drugom svetskom ratu”.

U saopštenju se navodi da će tim od sedam advokata iz Beograda zastupati Srpsku listu, kao podnosioca zahteva, i pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini u procesima za rehabilataciju.

Srpska lista će, naprije, podnijeti zahtjev za rehabilitaciju četnika, njih 25, koji su 19. oktobra 1943. godine, nakon nepravičnog i formalnog suđenja, ubijeni pod svetim Ostrogom.

“Na čelu četnika koji su, na pravdi Boga, likvidirani u okrilju najveće svetinje Crne Gore, bio je đeneral Blažo Đukanović kome je presudio prijeki ideološki sud kojim je rukovodio Blažo Jovanović”, dodaje se u saopštenju tužioca i branioca okrivljenih koji su listom bili iz rukovodstva komunističko-partizanskog pokreta u Crnoj Gori.

“Blažo Đukanović je u tom trenutku bio komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini za Crnu Goru, Boku i Stari Ras i jasno je da je rehabilitacijom đenerala Mihailovića, po komandnoj odogovornosti, postala upitna i Đukanovićeva krivica”, piše u saopštenju.

Pojedinačno suđenje, kako se navodi, Blažu Đukanoviću i ostalim pripadnicima, među kojima je bio Jovan Tošković, lični izaslanik Draže Mihailovića, trajalo je toliko da se lična krivica utvrđivala u intervalu od četiri do pet minuta.

Iz Srpske liste ističu da će revizijom tog postupka biti zadovoljena istorijska pravda.

Srpska lista će do kraja ove sedmice dostaviti zahtjeve Arhivskom odeljenju Istorijskog instituta Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore i Vojnom arhivu u Beogradu, u kojima će tražiti sadržaje kompletnih zapisnika sa saslušanja Blaža Đukanovića i još 24 četnika koji su odlukama prijekog suda likvirani pod Ostrogom u ranim jutarnjim časovima 19. oktobra 1943. godine.

“Ukoliko pravdu ne zadovoljimo pred crnogorskim, idemo pred međunarodne sudove. Još jednom, da ne bi bilo medijske manipulacije, izražavamo puni pijetet i prema svim junacima koji su se kroz partizanski pokret suprotstavili okupatoru od 1941. godine i pogotovo duboko uvažamo one koji su, nakon rata, stradali zbog svoje lojalnosti bratskoj Rusiji”, ističu iz Srpske liste.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s