Na atraktivni vodotok kolašinske reke Raštak nameračio se Blažo Đukanović, sin crnogorskog premijera Mila Đukanovića, gde planira da preko svoje firme “BB Hidro” u doglednoj budućnosti podigne malu hidroelektranu.

Kako saznajemo, on je već predao zahtev Ministarstvu održivog razvoja iturizma za ovaj posao, a paraf je stavio njegov ovlašćeni zastupnik Slaven Burzanović. Inače, “BB Hidro” registrovana je za proizvodnju električne energije, dok se druga firma “BB Solar” bavi postavljanjem električnih instalacija. Izgradnja malih hidroelektrana na brzim crnogorskim vodama jedan je od ključnih programa razvoja ove privredne grane i od koje se očekuje mnogo.

Pored ove reke planirana je izgradnja još šest malih hidroelektrana na vodotocima Crnja, Ljeviška reka i evo Raštak.Vlasnici malih elektrana dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda.

Blažo Đukanović i njegova firma “BB Solar” je prošle jeseni potpisala sa mojkovačkom opštinom ugovor o nabavci i ugradnji solarnih kolektora u toj opštini. Prethodno je vlast objavila javni poziv za kompanije koje se bave solarnom energijom, tražeći firmu koja bi nabavila i ugradila deset solarnih panela, odnosno fotonaponskih modula. Posao vredan 8.300 evra dobila je Đukanovića kompanija, nakon što su ponude podgoričkih kompanija “Elektrovod” i “Elko” odbijene kao neispravne. Ovaj posao je bio deo projekta Vlade Crne Gore i lokalne uprave.

PRIHODI

Crnogorski mediji se dugo već bave prihodima uže i šire porodice i imovinom porodice Mila Đukanovića. “Iskopali” su da su primanja njegovog sina Blaža navodno 2.340 evra. Toliko, zapravo, zaradi svakog meseca od izdavanja poslovnog prostora u Podgorici, površine 459 m2 (prizemlje 47 m2 plus prvi sprat 412 m2), koji mu je, 2007. godine, dok je bio srednjoškolac, poklonio, pa potom od njega i zakupio – stric Aco. Đukanovići ove navode nisu demantovali.