Može li se država Crna Gora odupreti organizovanom kriminalu? Juče je procurila u javnost informacija (procena) Veća za nacionalnu bezbednost da je najveća bezbednosna pretnja Crnoj Gori opasnost od organizovanog kriminala! U papirima tog vladinog tela, prema informacijama do kojih su mediji došli, piše da je organizovani kriminal ojačao do mere da bezbednosne službe ne mogu adekvatno da ga isprate. Izveštaj je potpisao premijer Milo Đukanović, predsednik tog veća.

Radi se o dokumentu, koji je ranije dostavljen parlamentarnom Odboru za bezbednost, gde piše da je zabrinjavajuće što bezbednosne službe, tehnički i materijalno, nisu u stanju da rade na suzbijanju kriminala i na pravi način odgovore tom izazovu. To je i bio razlog donošenja odluke da se “na terenu” formiraju operativni timovi kojima bi rukovodilo Veće. U međuvremenu je ono formiralo već nekoliko “predmeta” za konkretne slučajeve i “njihova realizacija je planirana do kraja ove godine”.

Pre tri meseca Velizar Kaluđerović, sada nezavisni poslanik u državnom parlamentu, kazao je u Skupštini da se plaši da to vladino telo podriva pravni sistem. Upozorio je da se Veće bori protiv organizovanog kriminala bez znanja tužilaštva i suda, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku!

– Pročitao sam prvi izveštaj Veća i verujte da me je on prilično uznemirio, kaže za “Novosti” Kaluđerović, član skupštinskog Odbora za bezbednost. – I sada opet pozivam VDT Ivicu Stankovića i predsednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da reaguju. Zabrinut sam ocenama u tim informacijama i nekim nagoveštenim aktivnostima koje bi trebalo da budu u funkciji obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom jer postoji velika pretnja da se podriva pravni poredak i institucije u čijoj je nadležnosti krivično gonjenje. Strepim da neko pod plaštom borbe protiv kriminala hoće da stavi šapu na sve informacije. Izveštaj, takođe, konstatuje nedostatke u naporu tužilaštva da procesuira krivična dela organizovanog kriminala i da izmene u krivičnom zakonodavstvu i uvođenje tužilačke istrage nije dalo očekivane rezultate.

UBISTVA
Za 25 godina vladavine aktuelne vlasti, u Crnoj Gori su se dogodila 504 ubistva, od kojih su 43 ostala nerasvetljena. U Crnoj Gori je trenutno aktivno više organizovanih kriminalnih grupa. Po nekim pretpostavkama ima ih 25.

U svetlu ove priče Demokratski front je zatražio da se održi vanredna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi se raspravljalo o stanju, pretnjama i rizicima nacionalne bezbednosti u državi. Lider Pokreta za promene i član Odbora za bezbednost Nebojša Medojević saopštio je da su bezbednosne službe upozorile političko vođstvo Crne Gore o ozbiljnim pretnjama po nacionalnu bezbednost koje, kako je rekao, proističu iz narastajuće moći organizovanog kriminala i slabljenju države.

– Povezivanje lokalnih kartela u globalne mreže kriminala, njihova moć i uticaj rastu i ovako oslabljena država, sa službama razjedenim korupcijom i partijskom zloupotrebom, ne može da im se suprotstavi – smatra Medojević.
JAČANjE EKSTREMISTA

– Istrage oko “Telekoma”, tajnih računa porodice Marović, suđenja za ubistvo inspektora Šćekića, Duška Jovanovića, Zavale, pretvaraju se u farsu, a država polako ali sigurno u očima svojih građana gubi autoritet i poverenje. Postajemo besudna zemlja. Ovde jača uticaj ekstremnih ideologija i verskih organizacija uvezenih sa drugih prostora koje vrbuju mlade siromašne ljude nudeći im ekstremne verzije islama, potpuno suprotne od tolerantnog i kosmopolitski orijentisanog tradicionalnog islama na ovim prostorima, podstiču ih na ekstremizam i terorizam – kaže Medojević.