U ROŽAJAMA je juče, pred stotinak građana, održan performans pod nazivom “Tišinom za opstanak”, koji su organizovale nevladine organizacije severa. Na skupu nije bilo govornika, ali su organizatori kazali da su Vladi Crne Gore od novembra prošle godine ukazivali na ovaj problem.

– Međutim, ništa nije učinjeno da se to reši – kazao je Sadik Klimenta iz NVO Manjinski akcionari Gornjeg Ibra.

Nevladin sekotr tvrdi da se sa severa od početka godine odselilo više od 4.000 građana, dok su Rožajci kategorični da je samo iz ovog grada otišlo više od 6.000 građana! Zvaničan je podatak da su zbog odlaska roditelja školu napustila 133 osnovca!

Egzodus, smatra Klimenta, tek sledi sa završetkom školske godine. On je pozvao građane sa severa da ne odlaze:

– Treba da ostanu na svojim ognjištima i da se svi zajedno izborimo za bolju budućnost naše dece. Razumemo da su u teškoj situaciji, ali očekujemo i da Vlada Crne Gore konačno ozbiljno shvati čitavu situaciju.

POLISE
U Rožajama je u nekoliko agencija od početka godine izdato 7.000 polisa za osiguranje prilikom putovanja u zemlje EU.

NVO “Euromost” objavila je juče fotografije snimljene na Dan nezavisnosti Crne Gore u mestu Braunšvajg, gde je niklo šatorsko i naselje od kontejnera posle dolaska velikog broja azilanata i nedostatka mesta u zgradama prihvatnog centra u ovom gradu. U tom naselju borave građani sa severa Crne Gore koji su poslednjih 15 dana otputovali zbog gladi i nemaštine.

– Oni isti građani koji su se 2006. godine izborili da naša država dobije nezavisnost – kažu iz “Euromosta”. – Da li se zaboravilo da bez tih građana i njihove saglasnosti ne bismo imali svoju državu? Da li je država zaboravila na svoje građane? Da li smo se borili da nam narod odlazi da se pati? Ovo je nacionalni problem, jer nam stanovništvo odlazi, napušta državu, gladuje, suočava se sa teškim ekonomskim problemima. Predstavnici Vlade CG moraju da izađu u javnost priznaju kako je stanje alarmantno. Da dođu na sever, među građane, da razgovaraju sa njima i da se na licu mesta uvere u pravo stanje i vide kako da im pomognu da bi ostali u svojoj državi.