Amfilohije devastira kulturnu baštinu

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocenio je povodom obnove manastira Ostrog da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, na čelu s mitropolitom Amfilohijem, više nanosi štete crnogorskoj kulturnoj baštini nego “osmanske paše prilikom napada na Crnu Goru”.

Kako se navodi u saopštenju CPC-a, Amfilohije stoji iza “karikaturalnih intervencija” na crnogorskim crkvama i manastirima, koje praktčno znače suštinsko preoblikovaje kulturne baštine.

amfilohije

“Preoblikovanje naših svetinja, osobito manastira Ostrog, radi se s ciljem njihovog stavljanja u svetosavski crkveni kontekst. Takvu poharu naših svetinja, kakvu on (Amfilohije) vrši, nisu izvršili vezir Ćurpilić, skadarski paša Bušatlija i Omer-paša Latas zajedno”, navodi se u saopštenju CPC-a.

Najnovijim postupkom, kako je ocenio mitropolit Mihailo, Amfilohije se svrstao i u otpadnike od vere.

“Na uplatnici za kaznu od 500 evra, izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici svrha plaćanja, ispisao je kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira Ostrog, što je u koliziji sa istinama pravoslavne vere”, objavila je CPC.

Ponašanje mitropolita SPC-a Amifilohija, prema oceni CPC-a, poprima radikalne oblike, čime je manastir Ostrog “pretvoren u velesajam praznoverja”.

“Tome se mora stati na kraj”, poručila je CPC, navodeći da je crnogorski vojvoda Mirko Petrović uspeo da Ostrog sačuva od napada Omer-paše Latasa, ali da se “ne bi reklo da Crna Gora može da sačuva ostrošku svetinju od Amfilohija”.

Državna inspekcija je ranije donela rešenje o zabrani radova na obnovi manastirskog kompleksa, jer je ocenjeno da se tako narušavaju arhitektonske i ambijentalne vrednosti tradicionalne sakralne arhitekture u Crnoj Gori.

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše “moravsko-vizantijski stil”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: