OKO pedesetak maturanata i učenika trećeg razreda Medicinske škole u Podgorici protestovalo je u ponedeljak ispred Ministarstva prosvete i Medicinske škole tražeći da se povuče odluka kojom je profesorka Vera Dabanović zbog sporne fotografije sa obnaženom nogom na maturskoj večeri dobila otkaz.

Profesorki Dabanović, za koju niko od učenika i profesora nije imao da kaže nijednu lošu reč, otkaz je uručen nakon što je u medijima objavljena fotografija na kojoj se vidi kako na grupnoj fotografiji pokazuje obnaženu nogu.

Suprotno mišljenju Ministarstva i uprave škole, učenici smatraju da se dešavaju mnogo skandaloznije stvari zbog kojih se ne dele otkazi te da sporna fotografija nije nastala u školi već na maturskoj večeri.

– Ako pitate učenike reći će vam da je pofesorka Vera jedan od najboljih profesora u školi. Ona je pomogla svakome ko je od nje tražio pomoć. O profesorkinoj stručnosti da i ne govorimo. Zahtevamo da se profesorka pod hitno vrati na posao jer je razlog zbog kojeg je dobila otkaz besmislen – rekli su nam učenici koje smo zatekli ispred Medicinske škole.

KAŽNjEN I PROFESOR
Nije samo profesorka Dabanović, koja je zaposlena u Medicinskoj školi kao nastavnik na farmaceutskoj grupi predmeta, disciplinski kažnjena. Profesor Radoš Malidžan koji na fotografiji drži preko svog ramena prebačenu nogu profesorke Dabanović takođe će biti kažnjen, najverovatnije umanjenjem mesečne zarade.

Oni su noseći transparente na kojima je pisalo “Mature nema ako nas Vera ne sprema”, “Veru vratite da se ne stidite”, “Matura buduća i stara Veru podržava” tražili da ih primi neko od nadležnih u Ministarstvu.

To je i učinjeno pa su učenici razgovarali sa ministrom prosvete Predragom Boškovićem koji je obećao da će se lično založiti da se profesorka Verica Dabanović vrati na posao do kraja ove školske godine kako bi maturanti mogli redovno da završe četvrti razred.

Učenici, koji u ponedeljak nisu pohađali časove, kazali su nam da se neće zadovoljiti odlukom da profesorka Dabanović ostane na poslu do kraja godine već traže i da iduće školske godine nastavi angažman u Medicinskoj.

– U ponedeljak su protestovali učenici trećeg razreda koji traže da im profesorka Vera predaje i iduće godine. Ministar nije mogao da nam garantuje da će ispuniti to obećanje, ali mi poručujemo da ćemo nastaviti proteste ukoliko se to ne desi – kazali su neki od učenika.