Ovo je saopštila NVO “Euromost” iz Bijelog Polja, u kojoj kažu da su podaci još crnji, jer su njihovi aktivisti pratili samo odlazak porodica.

U subotu od četiri sata pa u narednih sat i po, sa severa su otputovala tri autobusa ka zemljama EU, što je smanjenje u odnosu na prošlu subotu kada je otputovalo, uglavnom ka Nemačkoj sedam punih autobus i nekoliko kombija.

Siromašni sever napuštaju uglavnom Bošnjaci – Muslimani, mada ima i pravoslavaca, koji su ovo područje masovnije napuštali posle referenduma o nezavisnosti 2006. godine, na kome su za nezavisnost glasali upravo oni koji sada napuštaju Crnu Goru.

POZIV LUKŠIćU
Zato i planiramo da obiđemo prihvatne centre u Nemačkoj. Danas ćemo poslati poziv predsedniku Opštine Bijelo Polje, da i on to učini, a pozvaćemo i ministra Igora Lukšića da i on pošalje svoje predstavnike, da zajedno vidimo koliko se građana sa severa prijavilo na azil u ova tri grada. Da vidimo, takođe, kako žive naši građani, da ne bismo davali izjave poput Lukšića koji se ne slaže sa podacima NVO obroju građana koji su u ovoj godini otišli prema državama EU, ali ponovo ne iznosi nikakve zvanične podatke ministarstva koga vodi – kažu u NVO “Euromost”.

Predstavnici NVO “Euromost” sledeće nedelje će obići Hanover, Goslar i Braunšvajg gde će razgovarati sa rukovodiocima prihvatnih centara, ali i sa azilantima sa severa Crne Gore. Tim povodom pozvali su šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića da odredi svoje predstavnike koji bi se sreli sa ljudima koji su napustili “majku Crnu Goru”.

– Pokušavamo da dođemo i do zvaničnih podataka koliko se naših građana prijavilo za azil u ovoj godini, zbog čega smo se obratili i ambasadi Nemačke u Podgorici, gde nismo dobili odgovor. Delegacija EU u Podgorici nam je odgovorila da je taj broj povećan, ali nam takođe nisu prosledili njihov broj. Očekivali smo da će predstavnici Vlade Crne Gore izaći sa zvaničnim podacima, ali, oni samo daju izjave “da se ne slažu sa našim podacima – kažu u NVO “Euromost”.

Prema nezvaničnim informacijama koje su iz prihvatnih centara za azil stigle, reč je o velikom broju građana.