ALARMANTNO: 6 muslimana iz Crne Gore ratuje na strani džihadista u Siriji

Policija sumnja da regrute skuplja S.R iz Ulcinja. Centar za regrutovanje je u Sarajevu, pare im stižu iz Luksemburga

ISIL, Foto Shutterstock

Na ratištu u Siriji trenutno se nalazi šest crnogorskih državljana muslimanske veroispovesti, piše danas podgorički Dan kom je ova informacija potvrđena iz više izvora.

“Raspolažemo podacima da se šestorica crnogorskih državljana bore u Siriji. Dvojica su ranije nastradala, a za jednog ne znamo da li je uspeo da se prebaci u tu državu jer je dva puta vraćen sa granice”, rečeno je tom listu u policiji.

Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su O.R iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja. Granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspešno pokušao da pređe i H.K. iz Bara, prenosi portal CdM. Uprava policije ne raspolaže podacima gde se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspeo da se prebaci u tu ratom zahvaćenu zemlju.

Policija sumnja da iza svega stoji S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vreme živeo. Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gde postoji Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

“Među lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze da ratuju u Siriji nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima. On se nalazi u Siriji i komandant je jedne tamošnje jedinice”, kažu u policiji. Svi oni koji se bore u Siriji u najvećem delu su finansirani iz Luksemburga.

“Glavni finansijer je Mirsad Ajderpašić, zatim Fatos i Fuat Hadžiju, sva trojica iz Luksemburga. Takođe, među donatorima su i neka lica iz Prištine i Austrije”, kaže sagovornik Dana.

Na ratištima u Siriji u poslednje dve godine stradali su crnogorski državljani Mirza Haklaj i Adis Salihović.

Izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su i zatvorske kazne od dve do deset godina za sve one koji pomažu ili organizuju pojedince ili grupe da destvuju u stranim oružanim formacijama.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s