Crna Gora: Ako ne poštujete Srbe, onda…

Nova srpska demokratija traži poštovanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori i poručuje da će režimu koji ih diskriminiše znati da odgovori svim demokratskim sredstvima, uključujući i proteste.

Smetaju im srpske zastave i obeležja

“Potpuno su nam jasne poruke koje režim šalje poslednjih dana uklanjanjem srpskih zastava sa svadbi u Kolašinu, kao i najavom skidanja spomen-ploče sa budvanskog Starog grada legendarnoj srpskoj vojsci koja je 1918. oslobodila skoro čitav Balkan, pa i taj grad”, saopšteno je iz Nove

Portparol Nove Jovan Vučurović rekao je da se represija i sila režima isključivo usmerava prema Srbima, dok se toleriše to što je na nekoj svečanosti u Rožajama osvanula turska zastava i što je pojedine crnogorske gradove nedavno preplavilo stotine albanskih zastava.

– To nije izazvalo bilo kakvo reagovanje državnih organa – rekao je Vučurović i dodao da režim na ovaj način pokušava da izgladi poremećene odnose sa Bošnjacima, koji se masovno iseljavaju, jer su ih DPS, SDP i Bošnjačka stranka doveli do ivice egzistencije, kao i sa Albancima koji se homogenizuju oko svojih nacionalnih ideja i lidera iz okruženja.

On kaže da crnogorski premijer Milo Đukanovića kao “inspirator i nalogodavac svake akcije usmerene protiv Srba u Crnoj Gori”, vidi da su propali njegovi projekti asimilacije i pretvaranja srpskog naroda u nacionalnu manjinu.

– Đukanović misli da će ovakvim i sličnim akcijama ponovo uspeti da nekako povrati lidersku poziciju u bošnjačkom i albanskom narodu – navodi Vučurović i dodaje da Nova ne želi bilo kakve nesporazume sa Bošnjacima i Albancima.

On navodi da je politika Nove okrenuta srpsko-crnogorskom pomirenju, ali da režim to želi da spreči i da izazove podele.

Iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore najavljeno je uklanjanje table, postavljene u Budvi 1931. godine, uz obrazloženje da “ono što na njoj piše ne odgovara istorijskim činjenicama”.

Na ploči, postavljenoj ispod Venecijanskog lava, uklesane su reči: “Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne Srpske vojske koja posle junačnih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva”. Iznad tog napisa uklesane su reči Petra Drugog Petrovića Njegoša: “Pokolenja djela sude”…

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s