Dva brata i sestra iz Crne Gore ratnici Islamske države

Među crnogorskim državljanima koji ratuju u Siriji su i braća Džemal i Kenan Canović iz Plava, a jedno vreme je na tamošnjem ratištu provela i njihova sestra Ines.

Ines Canović je, prema pisanju crnogorskog lista “Dan”, udata za Semira Hasanagića koji je, takođe, svojevremeno boravio na ratom zahvaćenom području u Siriji.

Braća Canović su se na ratište zaputila sa istomišljenicima iz Sarajeva, gde islamistički pokret ima jako uporište. U međuvremenu, Džemal Canović je promenio ime u Ahmed Tarik, a on i Kenan su bili komandanti u jednoj jedinici, piše list.

Kemal Canović, čiji su sinovi i kćerka ratovali u Siriji, vlasnik je firme za proizvodnju i promet robe “Interkem”, registrovane u Plavu.

“Prema poslednjim informacijama, Džemal Canović je i dalje u Siriji, dok nema podataka gde se sada nalazi njegov brat Kenan koji je tokom prošle godine ratovao u toj zemlji”, kaže sagovornik lista iz MUP-a.

U Siriji ratuje i Omar Redžepagić iz Plava koji je na svom fejsbuk profilu objavljivao fotografije sa ratišta na kojima je sa Džemalom Canovićem.

“O vernici, ne prijateljujte sa nevernicima umesto sa vernicima. Zar hoćete pružiti Alahu očigledan dokaz protiv sebe”, zapisao je Redžepagić u četvrtak na ovoj društvenoj mreži.

Uz poziv “braći” da se odazovu džihadu, on je napisao: “džihad ne treba nas, mi trebamo džihad”.

“A smrt je samo jedna, pa neka bude na Alahovom putu”, zapisao je Redžepagić, dodajući da su “uistinu mudžahidi najbolji Alahovi robovi i da je velika milost od Alaha biti jedan od njih”.

Na spisku stranih plaćenika u Siriji su i A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja, te S.F. i A.F. iz Rožaja.

Granicu sa Sirijom u dva navrata bezuspješno je pokušao da pređe i H.K. iz Bara. Uprava policije ne raspolaže podacima gde se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspio da se prebaci u ovu ratom zahvaćenu zemlju.

Policija sumnja da iza svega stoji S.R. iz Ulcinja koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gdje je jedno vrijeme živio.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s