Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je na praznik Svetih cara Konstantina i carice Jelene da je sedamnaest vekova nakon njega crkva u Crnoj Gori gonjena i progonjena.

– Sa tugom kažemo, da je 1700 godina – posle cara Konstantina u Njegoševoj Crnoj Gori, koja je utemeljena na časnome krstu i Svetome Petru Cetinjskom, i na njegovom zakoniku od 33 člana, koji je on napisao u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u toj Crnoj Gori kojoj je Crkva Božja, ova Mitropolija cetinjska bila i ostala kičmena moždina, Crkva je danas gonjena i progonjena, rekao je vladika uCetinjskom manastiru. – Crkva u Crnoj Gori nalazi se na raspeću. Ona za ovu vlast ne postoji jer, kako oni kažu, nije registrovana. Namesto da crkva njih registruje, da bi onda oni postali prava i istinska država.

Mitropolit je podsetio da se crkva po zahtevima vlasti prijavila onakva kakva je bila kroz vekove.

– Danas vlast crnogorska, učenici onih koji su rušili hramove, koji su srušili zlatni krst Njegošev na Lovćenu, kažu nema crkve, ona treba da se registruje kod njih da bi onda oni mogli da kažu od trenutka registracije sad ste vi nastali ovde. Da je onda ucjenjuju i da stvaraju svoje ideološko-partijske crkve i religije, objasnio je Mitropolit Amfilohije ističući i problem boravka sveštenstva u Crnoj Gori koji je nastao kao posledica takvog odnosa vlasti prema crkvi.

– Vlast to radi u ime nekakvog njenog partijsko-plemenskog, mnogobožačkog nastrojenja. Oni u ime tog nastrojenja, kao u vreme pre cara Konstantina negiraju crkvu Božiju koja ovde postoji i koja će postojati i vrata paklena neće je nadvladati. Umesto da se ugledaju na cara Konstantina, koji je imovinu otetu od crkve Božije i hramove oskrnavljene vratio crkvi, ovi naši, iako hoće da idu u Evropu, imovinu crkvenu, koja je opljačkana, neće da vrate. I ne samo to, već pokušavaju da nam otmu hramove, rekao je Vladika i naveo primere hramova na Ćipuru na Cetinju i na Kruševcu u Podgorici.

-Sad pokušavaju da nam otmu i ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga, a time, naravno, pripremaju i otimanje i ćivota Svetoga Petra Cetinjskoga!