ZAJEDNIČKI život naroda u BiH može postojati samo u istini, ali suživot u miru i poštovanju nakon poslednjeg rata u BiH još nije sasvim postignut.

Ovo je ocena vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija koju je izneo na susretu članova Međureligijskog veća BiH sa papom Franjom.

– Baš u tome očekujemo vašu podršku. Želimo da nas učvrstite u našem uverenju da se čoveka dostojni odnosi između različitih nacija i vera moraju zasnivati na uzajamnom poštovanju i iskrenom saosećanju – poručio je vladika Grigorije.

Podsetivši da je BiH pre 20 godina izašla iz rata, vladika Grigorije je ukazao da se o njemu još priča kao da je juče završen, što je razumljivo jer rat donosi nesreću, svireposti i ubistva najnedužnijih ljudi, te da ubica ima na svim stranama.

– Međutim, nas decu crkve Božije posebno treba da brine i sramoti činjenica da su kod nas hrišćani ubijali hrišćane i nehrišćane, pa je stoga ova zemlja još od Drugog svetskog rata puna grobova, jama, porušenih crkava i manastira, podsetio je vladika Grigorije.

OSIM vladike Grigorija, koji je predvodio delegaciju Srpske pravoslavne crkve u kojoj su bila 54 predstavnika, dijalogu sa papom prisustvovalo je i 50 članova Islamske verske zajednice BiH na čelu sa poglavarom IVZ BiH Huseinom Kavazovićem, kao i 58 članova Katoličke crkve u BiH, na čelu sa nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, i 29 članova Jevrejske zajednice BiH na čelu sa Jakobom Fincijem.

On je istakao da je dolazak pape Franje u Sarajevo veliko ohrabrenje i uteha katolicima u BiH kojima dolazi kao arhipastir.

– Mi pravoslavni hrišćani u susretu sa vama osetimo ne manju radost što kao poglavar sestrinske nam crkve i episkop Rima posećujete našu zemlju. Donosite nam blagoslov Rimske katedre, jedne od najdrevnijih i najslavnijih crkava jednako sa onom iz Jerusalima i onim na istoku – rekao je vladika Grigorije.

Obraćajući se predstavnicima četiri velike konfesije u BiH, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je rekao da je međureligijski dijalog u BiH, kao i u svim delovima sveta, neophodan uslov za mir, te da je kao takav obaveza vernika.
DODIK: U SARAJEVU NEMA HRIŠĆANA

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je poseta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje veliki događaj s obzirom i na poruke mira koje je uputio.

– Sve poruke koje je papa u subotu izrekao u propovedi bile su poruke mira i svako ko ih je slušao može samo da se složi s njim. Ničim ne treba dovoditi u pitanje dobre namere pape i njegove poruke mira – istakao je Dodik.

On je rekao da se slaže sa svim njegovim porukama, a pre svega sa porukom da na ovim prostorima nikada ne bude rata. Međutim, dodao je Dodik, političke i državničke poruke koje su se, takođe, u subotučule iz Sarajeva su imaginacija i virtuelna priča, s obzirom na realnost da u BiH buja islamski radikalizam i da je Sarajevo etnički očišćen grad.

– Od 70.000 vernika na stadionu “Koševo” je bilo samo 1.000 iz Sarajeva, dok su ostali došli iz drugih krajeva. U tom gradu danas nema hrišćana, jer su oni proterani u proteklom ratu – istakao je Dodik.

On je dodao da političke poruke koje su upućene iz Sarajeva jesu korektne sa stanovišta opštih vrednosti, ali za BiH je ta priča potpuno neprimenljiva.

– U BiH buja islamski radikalizam. Hrišćanska crkva nema uz sebe radikalizam koji sada vidimo u islamskom svetu. Da se i o tome razgovaralo u subotu, videli bismo da li bi onda Bakir Izetbegović onako samozadovoljno stajao i bio deo podrške posete pape ili bi na sve to reagovao – rekao je Dodik.