OD majskog referenduma 2006. pa do danas u Crnoj Gori je nestalo više od 25.000 Srba, što je iznad deset odsto njihovog ukupnog broja! Na delu je brutalna asimilacija u nacionalne Crnogorce! Na njih režim vrši pritiske ne bi li odustali od nacionalnog i jezičkog identiteta. Ove alarmantne podatke za “Novosti” saopštava dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta.

– Srba u Crnoj Gori ima 28,73 odsto, a pre deset godina bilo ih je više od 30 procenata. Sve ono što su nacionalni Crnogorci (44,9 odsto) uspeli da postignu snagom državne moći, a s njima i druge manjinske nacionalne zajednice, to nisu mogli Srbi. Crnogorci su dobili institucije koje se finansiraju iz državnog budžeta: RTV, CNP, Zetsko pozorište, Maticu crnogorsku, Crnogorski PEN centar… Preko državnih fondova, Ministarstva kulture, igara na sreću, državnog parlamenta i lokalnih samouprava finansiraju se projekti organizacija i pojedinca bliskih vlasti pod izgovorom zaštite crnogorskog identiteta.

* Zbog čega su Srbi “izvisili”?

– Diskriminatorski odnos režima, ali i sramežljiv odnos političkih predstavnika doveli su do toga da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da ostvare legitimna prava. Nemaju rešen ustavno-pravni status! Srpske političke stranke više od 20 godina programe i aktivnosti usmeravaju jedni protiv drugih, zapostavljajući probleme pitanja sopstvenog jezika, ćirilice, očuvanja SPC, zastupljenosti u državnim institucijama i lokalnim upravama, očuvanja identiteta…

NE U NATO
– STAV SNS po pitanju članstva Crne Gore u NATO je poznat. Veliki smo protivnici Alijanse, kao i hajke koju sprovode njihovi propagatori, ali i eventualnog referenduma koji bi bio još jedna velika podvala srpskom narodu. Pokradeni smo na referendumu 2006, kada smo ostali bez države. Po istom bi principu režim ugurao Crnu Goru u NATO, što bi za Srbe bilo katastrofa – ocenjuje Vuksanović.

* Kako onda izaći iz te “nedođije”?

– Predstavnici Srba u političkom životu u prvi plan ističu lične i partijske interese u odnosu na nacionalne. Njihovi lideri su zaluđeni evrofanatizmom, žive u nedoumici za ili protiv NATO, koprcaju se u koalicijama sa strankama, pokretima, pojedincima čije su političke biografije pune satanizovanja srpstva. Srpska opozicija u parlamentu (Nova srpska demokratija) ne pokreće inicijative i zbog toga se ovo dešava. Ali, potrudili su se da zbrišu Srpsku listu, Srpsku narodnu stranku, Narodnu stranku, Demokratsku srpsku stranku i Stranku srpskih radikala koje su zajedno imale snagu da sačuvaju Srbe od asimilacije. Ostao je SNS koji rešavanje statusa srpskog naroda vidi kroz državne institucije. Odolevamo napadima i lažnim kampanjama.

* Očekujete li promene nakon dolaska predsednika Srbije Tomislava Nikolića?

– Ne, jer ni ova vlast u Beogradu, kao i mnoge prethodne, nisu pokazale preveliku inicijativu za tako nešto – zaključio je dr Vuksanović.

POZITIVAN GEST MUGOŠE

MIOMIR Mugoša, ambasador Crne Gore u Sloveniji, napravio je pozitivan gest kada je položio venac na spomen-obeležje u Kamniškoj Bistrici. S obzirom na to da je režim u Podgorici “izjela sramota”, Mugoša je preuzeo obavezu da to uradi. A imao je i ličnih razloga, jer pouzdano znam da je jedan broj njegovih bliskih rođaka bio na strani upravo pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini – kaže Vuksanović.