LUKŠIĆ U VATIKANU

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić danas putuje u posetu Vatikanu, a jedan od glavnih ciljeva te posete biće razmatranje mogućnosti da papa Franja posti Crnu Goru, prenosi podgorički “Dan”.

Pored susreta s papom, planirani su susreti s državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose s drugim državama Polom Ričardom Galagerom.

Crna Gora i Srbija su jedine države regiona koje do sada nije posetio neki od rimokatoličkih poglavara.

List podseća da je crnogorski predsednik Filip Vujanović u januaru ove godine zvanično pozvao poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Crnu Goru.

U vladinoj platformi, čije izvode prenosi podgorički list, konstatuje se da je “imajući u vidu da organizovanje papine posete zahteva dugotrajne pripreme”, realnije očekivati posetu državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina.

Crna Gora i Vatikan imaju dobre odnose, a odnos s Rimokatoličkom crkvom regulisan je temeljnim sporazumom iz 2011. godine.

Lukšić će u Vatikanu razgovarati o unapredjenju rada mešovite komisije koja primenjuje temeljni sporazum, a biće razmotrena i mogućnost otvaranja predstavništva Vatikana u Crnoj Gori.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: