Rudari iz Nikšića probili policijsku blokadu i krenuli na protest u Podgoricu

Rudari Rudnika boksita iz Nikšića, koji su krenuli na protest u Podgoricu, probili su policijsku blokadu, a bilo je i fizičkog obračuna sa interventnim vodom policije.

Radnici su krenuli prema Podgorici nakon što je stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković obavestio predsednika Samostalnog sindikata kompanije Borislava Bojanovića da je jednoglasno odbijena ponuda nikšićke firme “Neksana”, vredna 4,4 miliona evra.

U toku su pregovori radnika i policije u nikšićkom naselju Rubež. Rudari traže da im se obrati ministar privrede Vladimir Kavarić i predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić preneo je komandiru policije da Kavarić i Jovanić imaju rok od sat vremena da dođu u Rubež.

  • Rudari su u proteklih 20-ak dana više puta protestovali pred zgradom Vlade u Podgorici nezadovoljni jer će već drugi mesec zaredom primiti minimalac od po 193 evra na teret stečajne mase.

Policija je u dva navrata pokušala da policijskim vozilima blokira put radnicima, koji su barikade uklonili rukama.

Kada je rudare pokušala da zaustavi interventna policija, došlo je do fizičkog obračuna, ali ih to nije sprečilo da nastave put prema Podgorici.

Na protest u Podgoricu radnici su krenuli privatnim automobilima i teškom mehanizacijom koja vozi i ostalu rudarsku opremu.

Rudarima se pridružila i grupa bivših radnika “Boksita”, grupa radnika “Metalac – Iskra promont”, a najavljena je i podrška penzionera.

Predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Borislav Bojanović rekao je da bi se ova situacija rešila da je Odbor poverilaca hitno sazvao sastanak i povukao odluku jer “radnici samo žele da rade”.

On je dodao da je isključivi krivac za ovu situaciju Odbor poverilaca i stečajna uprava.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: