Za Pljevljakom Duškom Šarićem (kome pred Apelacionim sudom Crne Gore treba da počne suđenje za pranje novca zarađenog švercom narkotika), italijansko pravosuđe raspisalo je poternicu. Italijani sumnjaju da je mlađi brat Darka Šarića učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije i švercu droge i preko Italije.

Italijani su ranije u policijskoj akciji “Loptice” vodili istragu protiv Duška Šarića. Taj predmet su kasnije ustupili crnogorskom pravosuđu. Da podsetimo, na suđenju u Višem sudu u Bijelom polju, Šarić je oslobođen dela optužnice koji ga je teretio za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali je nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog pranja oko 22 miliona evra.

Duško Šarić je inače i uhapšen na zahtev Italijana i u pritvoru je proveo tri godine. Međutim, posle oslobađajuće presude u delu koji ga tereti za učešće u švercu kokaina, Italijani su aktivirali poternicu.

Šarićev advokat Borivoje Đukanović posle ovih vesti izjavio je kako je zakazan sastanak u Milanu, ne kojem će biti zahtevano povlačenje poternice protiv Šarića.

– Nijedna norma međunarodnog prava ne može opravdati aktiviranje te poternice. Očekujem da će ona biti povučena iz sistema Interpola, izjavio je Đukanović.

Prema ponovo aktivnoj poternici, italijanski tužioci sumnjaju da su Duško i Darko Šarić sa Milanom Milovcem, zvanim Cigla, i Nikolom Dimitrijevićem, zvanim Džoni, u prvoj polovini januara 2009. godine u italijanskom gradu Livinjo ugovarali nabavku, skladištenje i prevoz 225 kilograma kokaina, koji je kasnije zaplenjen, a više lica uhapšeno.

Duško Šarić je potvrdio na suđenju u Višem sudu u Bijelom Polju da je nekoliko puta bio u Italiji, ali na zimovanju sa porodicom.