Po podacima koje smo prikupili na terenu od početka godine do 23. juna evidentirali smo 5.620 građana, koji su napustili severni region i Crnu Goru i u potrazi za boljim životom otišli u zemlje EU. Ovo je juče saopštio izvršni direktor NVO “Euromost” Almer Mekić, naglašavajući da je od 23. maja, kada je objavljen izveštaj o 4.600 građana koji su napustili državu, do 23. juna taj broj uvećan za – 1.020.

– To govori da se masovni odlazak i dalje nastavlja. Broj građana koji napuštaju državu nije se u junu povećao, iako su prognoze govorile da će se posle školske godine naglo povećati. To je, smatramo, rezultat poziva da se ne odlazi na azil u Nemačku i da će svi koji odu biti vraćeni – istakao je Mekić.

Mada je masovni egzodus počeo još novembra prošle godine, nijedan građanin nije, dosad, za tih osam meseci vraćen.

– Po podacima koje smo dobili od zvaničnika iz prihvatnog centra iz Braunšvajga, iz njega se njih 20 samoinicijativno vratilo. Postavlja se pitanje da li je broj od više od 5.000 građana koji je napustio državu u potrazi za boljim životom, od kojih se većina prijavila u Nemačkoj, zabrinjavajući za Vladu i Skupštinu Crne Gore, s obzirom na to da ni jedni ni drugi i dalje ne reaguju. Ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Da li je ovaj broj zabrinjavajući za zemlju koja broji 620.000 stanovnika i njen severni region koji obuhvata 53 odsto područja, gde ih živi 170.000? Ostaje da vidimo da, možda, ne čekaju da se ta brojka udvostruči ili utrostruči, pa tek onda da raspravljaju o ovom problemu – poručio je Mekić.

PLjEVLjA

TALAS masovnog iseljavanja nije zahvatio Pljevlja. Prema podacima predsednika opštine, daleko je manji nego u ostalim opštinama na severu, a broj ljudi koji je napustio grad, kao stalno mesto boravka, približan je onom u poslednjih 20 godina.

– Svi podaci govore da se ne radi o više od 40 osoba koje su napustile opštinu kao teritoriju življenja od 1. januara do danas – istakao je predsednik Mirko Đačić.