SVE ono što opozicija i nevladin sektor u Crnoj Gori godinama ističu kao problem sa kojim se suočavaju građani najmanje balkanske države dobrim delom se našlo između korica izveštaja Stejt departmenta koji je u noći između četvrtka i petka predstavio američki državni sekretar Džon Keri. Priča sigurno neće ići u prilog vlasti u Podgorici koja se svim silama “upire” ne bi li zavredila poziv za članstvo u NATO i Evropsku uniju.

U izveštaju se navodi da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema kada su u pitanju ljudska prava u Crnoj Gori! Ona dominira u zdravstvu, obrazovanju, kao i u različitim vladinim službama, uključujući i policiju. Korupciju u najmanjoj balkanskoj državi karakteriše nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika.

– Iako vlasti procesuiraju jedan broj niže rangiranih zvaničnika pod optužbama za korupciju, a ponekad ih i osude, napori da se istraže, procesuiraju i osude viši zvaničnici u najvećoj meri su neefikasni, ističe se u izveštaju. – Mnogi državni zvaničnici nisu mogli da objasne poreklo svog bogastva. Vladini kritičari tvrde da su funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) prigrabili bogatstvo koje nisu mogli steći redovnim primanjima.

U izvešštaju se navodi da postoje informacije da je ANB bez sudskog naloga pratila predstavnike međunarodne zajednice, opozicije i medija i da mnoge opozicione grupe deluju pod pretpostavkom da su pod prismotrom tajne policije. Dodaje se da mnogi ANB vide kao produženu ruku vladajućeg DPS. Uz to, Amerikanci procenjuju da su pogoršani i uslovi za rad nevladinih organizacija i medija. Primetili su napade vladinih i “kvazi” zvaničnika na lidere NVO u medijima koji su pod kontrolom Vlade, da se vrši diskriminacija i “socijalno nasilje” nad Romima, Egipćanima, Aškalijama, Albancima i Bošnjacima, osobama sa invaliditetom i LGBT. Ljudska prava se krše maltretiranjem zatvorenika od strane policajaca, pretrpanost zatvorskih ćelija i loših uslova u njima, nerešenim pravnim statuom hiljada izbeglica sa Balkana, tenzije između verskih grupa oko imovine i statusa, nasilje nad ženama i decom, brakovi među romskom decom.

U dokumentu se navodi da je i OEBS uočio mešanje državnih i stranačkih struktura u izborima. Tako je tokom 2014. uočen značajan broj izbornih neregularnosti i da je malo tih slučajeva završilo na sudu. I preko Atlantika su uočili kupovinu ličnih karata pred izbore u maju prošle godine.

DEBAKL KAMPANjE

Vladislav Bojović, funkcioner Demokratske narodne partije (Demokratski front) izjavio je da su ocene o stanju u Crnoj Gori koje su stigle iz visokog američkog doma identične sa onima koje opozicija dugo već ukazuje.

– Crne Gora nije pravna već privatna država u kojoj ne postoje uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora. Teško je zamisliti da ovako ocenjena država može dobiti pozivnicu za članstvo u NATO imajući u vidu da njeni predstavnici u kontinuitetu saopštavaju da Alijansa traži ispunjavanje strogih kriterijuma u pogledu vladavine prava. Ako SAD kao ključna i najmoćnija članica NATO posle ovakvog izveštaja odobre pozivnicu Crnoj Gori za NATO, to će biti jasan pokazatelj da ovu državu ne opredeljuju kriterijumi vladavine prava i demokratije već neki drugi interesi i motivi, kaže Bojović.