Junker dao poslednju ponudu Grčkoj, Cipras razmatra predlog

Junker dao poslednju ponudu Grčkoj, Cipras razmatra predlog

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker pružio je Grčkoj ponudu u poslednji čas kako bi ta zemlja ipak mogla da sklopi sporazum s kreditorskom trojkom o dobijanju međunarodne finansijske pomoći.Zvaničnik Evropske unije, koji je zbog osetljive prirode pregovora želeo da ostane anoniman, nazvao je Junkerov gest “nekom vrstom ponude u poslednji čas” pred današnji istek važenja programa finansijske pomoći.

Atina je, takođe danas, dužna da plati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,6 milijardu evra. Ono što je Junker ponudio jeste da grčki premijer Aleksis Cipras uputi pismo njemu i ostalim vođama EU u kojem će navesti da prihvata ponudu koja je bila na pregovaračkom stolu prošlog vikenda.

Od Ciprasa se takođe traži da odustane od referenduma zakazanog za 5. jul, na kome bi se građani Grčke izjasnili o uslovima kreditora.

Cipras je pozvao građane da na referendumu glasaju protiv predloga kreditorske trojke: Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

On je juče takođe rekao da MMF-u neće biti plaćeno, ako se ne postigne sporazum s kreditorima o produžetku programa pomoći Grčkoj.

Cipras razmatra predlog

Premijer Grčke Aleksis Cipras razmatra najnoviji predlog Evropske komisije dok sat otkucava poslednje minute pre isteka postojećeg programa međunarodne pomoći, piše grčki dnevnik Katimerini.

“Kancelarija premijera je Briselu poručila da procenjuje novi predlog predsednika Komisije koji uključuje produženje programa pomoći do oktobra i i socijalnu pomoć za Grke sa najnižim primanjima”, piše list, ne precizirajući izvore.

Prema toj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je rešavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora. “To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče”, rekao je Peskov.

Ministar finansija Britanije Džordž Ozborn je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake da zaštiti Britaniju od pretnji po njenu ekonomsku sigurnost, dan nakon što je izvestio parlament o rizicima koje nosi grčka kriza. Ozborn je ocenio da je britanska privreda snažnija nego što je bila pre pet godina.

Evropski lideri, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Francuske Fransou Olanda i premijera Italije Matea Rencija, pozvali su grčki narod da glasa za predlog kreditora, upozorivši da bi “ne” na referendumu značilo izlazak iz evrozone.

Premijer Španije Marijano Rahoj poručio je da želi da Grci zaokruže “da” na referendumu, jer bi to bila dobra stvar za Grčku, koja bi omogucila pregovore sa nekom novom vladom, budući da bi Ciprasova otišla.

Ukoliko, pak, Grci zaokruže “ne”, Atina neće imati alternativu osim izlaska iz evrozone, rekao je Rahoj, koji se kod kuće suočava sa jačanjem popularnosti levičarske stranke Podemos, bliske Ciprasovoj Sirizi.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: