Lukšić: Granicu sa Kosovom ćemo odrediti na osnovu katastra, a ne rezolucijom

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić izjavio je danas da će granica između Crne Gore i Kosova biti određena na osnovu “katastarskih dokaza, a ne rezolucijom”.

Lukšić je, povodom rezolucije o razgraničenju sa Crnom Gorom koju je ovih dana izglasao parlament Kosova, rekao da je u Crnoj Gori za taj posao zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova i da taj posao ide “planiranim tokom”.

Reagujući na rezoluciju kosovskog parlamenta, Lukšić je na sednici Odbora Skupštine Crne Gore za spoljnu politiku i evropske integracije rekao da je i u Bosni i Hercegovini, ranije, bila predložena rezoucija, slična ovoj na Kosovu, ali da su “eksperti dokazali da tu nema problema”.

Poslanik opozicionog Demokratrskog fronta Milan Knežević je rekao da “ozbiljno razmišlja” da predloži rezoluciju prema kojoj bi granica između Crne Gore i Kosova bila kao ona iz 1913. godine, kada je Metohija bila u sastavu Kraljevine Crne Gore.

Knežević je pitao Lukšića šta će država da uradi nakon rezolucije kosovskog parlamenta, prema kojoj se traže granice na osnovu Ustava iz 1974. Knežević je ocenio da je rezolucija kosovskog parlamenta atak na suverenitet Crne Gore.

Skupština Kosova zatražila je predhodnih dana da se sa Crnom Gorom utvrdi granična linija onako kakva je bila u vreme autonomne pokrajine Kosova.

Kosovski parlament je, kako su ranije preneli mediji, o graničnoj liniji sa Crnom Gorom usvojio rezoluciju, na predlog partije Ramuša Haradinaja. Istim dokumentom, premijer Kosova Isa Mustafa je zadužen da parlament redovno obaveštava o razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa utvrđivanjem granice.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova Raško Konjević i Bajram Redžepi su u martu ove godine najavili okončanje postupka za utvrđivanje granične linije između Crne Gore i Kosova.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s