CRNOGORSKA politička scena nastavlja da se usitnjava – deljenjem postojećih partija i osnivanjem novih. Prosečnom građaninu je već prilično teško da zapamti imena i pobroji nove partije, ali to crnogorskim političarima ne smeta da se uzdaju u podršku na narednim izborima koji su, regularno, na proleće naredne godine.

A možda i pre! Najnovije “cepanje” dogodilo se u Socijaldemokratskoj partiji koja participira u vlasti sa Demokratskom partijom socijalista već punih 18 godina, a “pobunjenike” među socijaldemokratama predvode dva ministra u vladi Mila Đukanovića – Ivan Brajović, saobraćaja, i Vujica Lazović, informacionih tehnologija, koji je ujedno i Đukanovićev potpredsednik.

Ovakav scenario u SDP-u se predviđa već mesecima, a bio je gotovo izvestan nakon višemesečnog “sklapanja” vlasti u glavnom gradu, kada je aktuelni predsednik SDP-a Ranko Krivokapić, pregovarao sa opozicijom o formiranju većine.

Nakon što je njegov doskorašnji potpredsednik Ivan Brajović, sa svojim pristalicama – koji, inače, važe za struju blisku premijeru Milu Đukanoviću – napustio partiju, najavili su da neće vratiti mandate u parlamentu, kao i da neće napustiti ministarske pozicije. Krivokapić je najavio da će tražiti njihovu smenu, ali ostaje pitanje: ima li Krivokapić više uopšte većinu za koaliciju sa DPS-om.

Tek će se narednih dana znati tačan odnos snaga između dve struje u SDP-u, a ako je suditi po podršci na glasanju za predsedničke kandidate Brajovića i Krivokapića na partijskom kongresu pre mesec dana, taj odnos je 45 prema 55 odsto u korist Krivokapića.

Izvesno je da gotovo niko ne veruje da će premijer Đukanović izići u susret zahtevu Krivokapića za smenu dvojice “odmetnutih” ministara.

– Ovo je obelodanjivanje onog što je bilo jasno od početka – da Vlada pokušava da se nametne kao tutor nad Skupštinom, i da zakone koje ona usvaja, a koji joj ne odgovaraju ne tretira i ne sprovodi. Voleo bih da, kao u demokratskim društvima, ovakva atmosfera završi padom vlade – kazao je nezavisni poslanik Goran Danilović, uz opasku da je “više nego ubeđen” da, kako je rekao, zahtev za smene Brajovića i Lazovića neće biti ispunjen od strane premijera.

Sa druge strane, u DPS-u tvrde da novonastala situacija neće dovesti do pada vlade.

– Raskol u Socijaldemokratskoj partiji ne utiče na legitimitet Vlade i neće dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora – smatra funkcioner Demokratske partije socijalista Zoran Jelić.

On je kazao da ministri Ivan Brajović i Vujica Lazović, koji su napustili SDP, dužnosti u resorima obavljaju odgovorno, navodeći da oni imaju legitimitet jer su na izborima zaslužili svoje mandate.

– Smatram da Vlada radi u punom kapacitetu, kvalitetno i odgovorno. O tome svedoči i napredak u pregovorima sa Evropskom unijom, naročito u onom delu za koji je zadužena Vlada u pregovaračkom procesu – kazao je Jelić.

ABAZOVIć: NA IZBORE

– Ako Ranko Krivokapić i SDP dozvole da ministri koji više nisu njihovi članovi ostanu u vlasti i imaju podršku ljudi iz parlamenta koji predstavljaju ovu partiju, biće to totalni nonsens koji politička teorija ne poznaje. Ukoliko SDP nakon svega ne raskine koaliciju sa DPS-om, definitivno će pokazati da je partija koja nema više nikakav subjektivitet – smatra nezavisni poslanik Dritan Abazović i dodaje da su izbori, već na jesen, izlaz iz ove situacije.