Ministarstvo pravde Crne Gore danas je diplomatskim putemobavešteno da je Savezna Republika Nemačka odobrila izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori radi daljeg krivičnog gonjenja, prenela je RTCG. Primopredaja Kalića biće realizovana po okončanju izdržavanja kazne u Nemačkoj.

Ministarstvo pravde Crne Gore ranije je od Austrije zatražilo izručenje Safeta Kalića, nakon čega je obavešteno od austrijskog Ministarstva pravde da je prema poternici SR Nemačke, izdat evropski nalog za hapšenje Safeta Kalića, u cilju predaje Nemačkoj radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena trgovina opojnim sredstvima na organizovan način, kao i da jenadležni Pokrajinski sud u Beču doneo odluku da se Kalić preda Nemačkoj, podsetila je RTCG.

Predaja Safeta Kalića Nemačkoj nije bila ograničenje da Crna Gora zatražinjegovo izručenje od Nemačke kako bi on bio dostupan pravosudnim organima Crne Gore za vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz Ministarstva pravde CG.

Rožajac Safet Kalić, koji se u Crnoj Gori tereti za milionsko pranje novca, nakon tri godine bekstva uhapšen je 20. oktobra prošle godine, kada je sa lažnimpasošem sa Kosova stigao u Beč. Samo dan kasnije, u bjelopoljskom Višemsudu trebalo je da bude objavljena presuda za “pranje novca.

Specijalno tužilaštvo je 4. avgusta 2011. pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina u Crnoj Gori „oprali“ 7,7 miliona eura, stečenih prodajom droge u Nemačkoj, prenosi RTCG.

Safetu Kaliću i njegovoj porodici je u Crnoj Gori oduzeta imovina vredna više od 22 miliona evra.