Crnogorski građani premijerovom bratu duguju višemilionski iznos zbog lošeg ugovora koji je sklopio sa vladom

Crnogorski budžet biće oštećen za više od devet miliona eura koliko država zbog raskida ugovora duguje bratu premijera Mila Đukanovića, Acu Đukanoviću, koji je prije sedam godina kupio zemljište i zgradu uprave policije, poupalrnu „limenku“.

Iako dio opozicije i nevladine organizacije upozoravaju kako je sam ugovor iz 2008. godine nezakonit, slučaj do sada nije istraživalo državno tužilaštvo, a građani su i nakon prodaje zgrade na istom mjestu nastavili da podižu nove dokumente.

Rok za iseljenje istekao je 2010. godine, a dvije godine kasnije ugovor je raskinut.Zbog nepoštovanja uslova kupoprodajnog ugovora, koji je tada odredila država, odnosno Uprava policije, Viši sud je naredio da se iz crnogorskog budžeta isplati odšeta kupcu, bratu crnogorskog premijera Acu Đukanoviću.

Sadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je kako sa pripadajućim kamatama iznos odštete premašuje devet miliona eura, što je tri puta više nego što je bila prodajna cijena, dok za nezakonitosti treba pitati istražne organe.

– Ja bih vas zamolio da na ta pitanja potražite odgovor od ljudi koji su tada donosili odluke, ja tada nisam bio u ministarstvu unutrašnjih poslova. Mogu samo reći moj lični stav da je postupanje države u toj pravnoj stvari koje je dovelo do ovog troška nedopustivo – kazao je on za Al Džaziru.

Da je država bila neodgovorna smatra i poslanik opozicije iz kluba Kluba nezavisnih poslanika, Velizar Kaluđerović.

– Korisnik te štete je rođeni brat premijera Đukanovića, a premijer Đukanović je po prirodi obavljanja funkcije prvi šef čitave državne administracije. I onda se potpuno logično nameće pitanje, ili će neko u zatvor i odgovarati i građanski i krivično zbog ogromne štete koja je nanijeta državi, ili se može osnovano sumnjati da je sve to izdogovarano – rekao je on.

Nevladina organizacija MANS smatra kako je posao od početka nezakonit, te da ugovor o prodaji nije valjan, jer ga je potpisalo ministarstvo unutrašnjih poslova, a zgrada i zemljište, tvrde, pripadaju opštini.

– Tadašnji zakon je podrazumijevao da dozvolu za prodaju mora dati skupština glavnog grada, i kao druga strana tog ugovora je morao biti gradonačelnik Podgorice. Tako da je MANS  u nekoliko navrata dokazivao da taj ugovor obzirom da je ništavan ne može proizvoditi nikakve posljedice tako da nije mogao biti predmet tužbe koju je Đukanović pokrenuo protiv uprave policije i presuda nije mogla biti donijeta osim da se taj ugovor raskida – istakao je Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS.

Crnogorsko državno tužilaštvo do sada nije istraživalo ovaj slučaj iako crnogorska vlada preko svog zaštitnika imovinskih prava ima mogućnost žalbe na odluku Višeg suda. Ipak, prema mišljenju pravnika to ne odlaže naplatu presude, pa je dio poslanika u parlamentu već pokrenuo pitanje rebalansa budžeta tražeći gdje država može da napraviti rez i uzeme devet miliona eura za isplatu, kako su kazali, sopstvene neodgovornosti.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: