SZO: Svako treće dijete u Crnoj Gori doživljava emotivno, a svako četvrto fizičko nasilje

Tokom Radionce o politici prevencije zlostavljanja djece koja se u organizaciji kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i ministarstva zdravlja vlade Crne Gore održava u Podgorici saopšteno je kako je prilikom istraživanja negativnih iskustava u djetinjstvu svaki treći ispitanik kazao da je doživio emotivno, a svaki četvrti fizičko zlostavljanje.

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Budimir Šegrt, kazao je da pojava zlostavljanja i zanemarivanja djece nije samo javno zdravstveni problem, već i pravno i pitanje ljudskih prava i bezbjednosti, odnosno problem kojim treba da se bave svi sektori društva.

On je govoreći na radionici istakao da zlostavljanje djece dovodi do mnogih štetnih pojava u budućnosti i odrastanju djece.

– Istraživanje o negativnim iskustvima u djetinjstvu u Crnoj Gori ukazalo je na zabrinjavajuću magnitudu ovog problema. U prosjeku, svaki treći ispitanik doživio je emotivno zlostavljanje, dok je gotovo svaki četvrti bio žrtva fizičkog zlostavljanja. Naša djeca su češće žrtve emotivnog zanemarivanja, nego što je slučaj u pojednim zemljama regiona. Zlostavljanje i zanemarivanje djece predstavlja put poremećaja koji vodi povećanom riziku od štetnih ponašanja kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i narkotika, gojaznost i promiskuitet – kazao je Šegrt.

Ministarka rada i socijalnog staranja u vladi Crne Gore Zorica Kovačević, kazala je da ključno mjesto u zaštiti djece od nasilja zauzimaju centri za socijalni rad kao osnovna služba za zaštitu porodice i djece.

– U okviru socijalne zaštite, centri za socijalni rad bave se ovom problematikom, ne samo direktno već i kroz druge djelatnosti, kao što su porodična problematika i maloljetnička delikvencija. Problemi koji su se javljali u praksi bili su nedovoljna informisanost društvene zajednice, ali i samih stručnjaka o raširenosti ove pojave – kazala je Kovačević.

SZO je saopštila da je u Crnoj Gori magnituda problema zlostavljanja i zanemarivanja djece u evropskim okvirima, kao i da su nalazi istraživanja o negativnim iskustvima u djetinjstvu ukazali da je 30 odsto ispitanika bilo žrtva emotivnog zlostavljanja, omalovažavano, diskriminisano i zastrašivano. U Istraživanju je učestvovalo oko 1.600 studenata.

– Drugo po redu je emotivno zanemarivanje, koje je više izraženo u muškoj populaciji, dok je 24 odsto učesnika istraživanja potvrdilo da su bili žrtve zlostavljanja što podrazumijeva udaranje, prebijanje, šutiranje i upotrebu predmeta za kažnjavanje – kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je istakla da u rješavanju problema fokus mora biti na ranoj detekciji slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja djece, blagovremenim preventivnim intervencijama, kao i na zajedničkom angažmanu relevantnih sektora u vladi i cjelokupnom društvu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: