Francuski ljevičari pokrenuli kampanju podrške grčkoj vladi

Grupa od 43 zastupnika u Nacionalnoj skupštini Francuske pokrenula je kampanju sa ciljam pružanja potrebne pomoći grčkoj vladi za izlazak te zemlje iz finansijske krize, prenosi International business times.

U kampanji učestvuju zastupnici francuskog parlamenta iz Partije zelenih, Radikalno ljevičarske partije i krajnje lijeva struja vladajuće Socijalističke partije.

Pomenuti parlamentarci su u zajedničkoj izjavi pozvali vladu Francuske da podrži grčku vladu u prevazlaženju finansijske krize kako bi ta zemlja ostala u sastavu eurozone.– Potrebno je reprogramirati grčke dugove i realizirati plan investicija i ekonomske obnove Grčke – tvrde parlamentarci.

U tekstu izjave pozivaju francusku vladu da snažno podrži realizaciju projekta izgradnje energetske mreže preko Grčke, za koju parlamentarci tvrde da će imati ključnu ulogu u revitalizaciji ekonomije u Atini.

Nacionalna skupština Francuske će na tematskoj sjednici raspravljati o grčkoj krizi, a pokretači kampanje zahtijevaju da se tom prilikom izglasa odluka o jasnim smjernicama podrške grčkim vlastima.

Za razliku od ljevičarskih stranaka u Francuskoj, Republikanska partija bivšeg predsjednika Nikolasa Sarkozija smatraju da grčka vlada ucjenjuje Evropsku uniju i da joj ne treba više popuštati.

U utorak veče je u Briselu održan samit lidera eurozone na kojem je vladi Grčke dat rok da do četvrtka dostavi novi prijedlog plana izlaska iz krize o kojem će u nedjelju na vanrednom samitu raspravljati i konačnu odluku donijeti lideri svih članica Evropske unije.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s