Parlament Novog Zelanda proglasio internet trolovanje ilegalnim

 Internet trolovi će se suočiti sa dvije godine zatvora u Novom Zelandu zbog novog kontroverznog zakona koji zabranjuje „štetne digitalne komunikacije“, prenosi The Telegraph.

Pod paralelnim amadmanom novozelandskog kriminalnog zakona, osoba koja kaže drugoj da se ubiju na društvenim mrežama suočiće se sa tri godine zakona.

Zakon će pomoći da se spriječi sajber-maltretiranje i da se žrtvama omogući brza i efektivna nadoknada za pretrpljene duševne bolove.Upućene su kritike na račun zakona jer može povrijediti slobodu govora kao i javni interes novinarstva u zemlji.

Zakon o „štetnim digitalnim komunikacijam“, svako ko je „prouzrokovao štetu digitalnom komunikacijom“ suočiće se sa dvije godine zatvora i kaznom od 50 hiljada novozelandskih dolara (30 hiljada eura), dok će se pravna lica suočiti sa kaznom od 120 hiljada eura.

U štetne komunikacije se ubrajaju istinte kao i lažne informacije, kao i „intimne vizuelne snimke“ kao što su fotografije i snimci koji sadrže golotinju koja je podijeljena bez dozvole.

Zakon je donešen nakon pritiska javnosti zbog skandala „Roast Busters“, gdje je grupa tinejdžera iz Oklanda optužena da je seksualno napala maloljetnice u alkoholisanom stanju i hvalila se o djelima na društvenom mrežama.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: