Raskol u SDP dovodi u pitanje podršku vladi

Nakon raskola u SDP-u, stranka se podijelila, pa više nije sigurno da li Đukanovićev DPS ima većinu u parlamentu i Vladi. U opoziciji smatraju da je postavljanje pitanja povjerenja Vladi jedini je način da se riješi politička situacija u Crnoj Gori

Crnogorski premijer Milo Đukanović obraća se poslanicima u Skupštini Crne Gore (gov.me)Crnogorski premijer Milo Đukanović obraća se poslanicima u Skupštini Crne Gore

Premijer i predsjednik najjače stranke u Crnoj Gori Milo Đukanović potpisao je danas aneks koalicionog sporazuma sa Forcom, strankom koju sačinjavaju uglavnom pripadnici albanskog naroda. Razlog za to je što Forca nije bila zadovoljna tempom realizacije postojećeg koalicionog ugovora iz 2012.godine.

I dok Đukanović učvršćuje koaliciju sa strankom manjinskog naroda, više niko nije u stanju da procijeni imaju li parlament i Vlada legitimitet nakon što se dugogodišnji koalicioni partner DPS-a – Socijaldemokratska partija podijelila nakon nedavnog burnog Kongresa.

Podsjetimo, na Kongresu je prevagu odnijela struja bliska predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, što nije bilo po volji Đukanovićevoj partiji koja je najavila da će na naredne izbore izaći samostalno.

Politička kriza produbljena je i raskolima u drugim parlamentarnim partijama, pa više niko ne zna šta bi se desilo ukoliko bi neko u parlamentu postavio pitanje povjerenja Vladi. Naime, ukoliko bi predsjednik parlamenta i SDP-a Ranko Krivokapić sa svojim pristalicama glasao protiv, Vlada bi vjerovatno pala.

“U svakoj demokratskoj zemlji ovakav politički nadrealizam bi se okončao raspisivanjem vanrednih izbora”, ocijenio je Rade Bojović, potpredsjednik opozicione Ujedinjene reformske akcije.

No, sada bi ključ vlasti mogao biti u rukama Pozitivne Crne Gore koju je dio opozicije osumnjičio da se približila Đukanoviću uprkos ranijem tvrdom opozicionom stavu. Opozicionari, prije svega Demokratski front, tvrde da se Pozitivna nudi DPS-u i da “zaslužuje prezir i osudu svih opozicionih birača”. Ni predsjednik Pozitivne Darko Pajović danas nije odbacio mogućnost saradnje sa Đukanovićevom strankom.

DPS više puta je saopštila da se ne plaši prijevremenih izbora, ali da je prioritet pozivnica za NATO. Radi se o tome da je u postojećoj konstalaciji snaga u parlamentu, dvije trećine poslanika za članstvo u Alijansi, što vjerovatno ne bi bio slučaj u nekom novom sastavu Skupštine, pa treba sačekati kraj godine i toliko željenu pozivnicu.

Međutim, u redovima opozicije, takav stav označavaju kao “providnu manipulaciju koja je u funkciji održavanja nelegitimne vlasti”. Većina opozicionara, tvrde, ne prihvata da ovo pitanje postane “omča oko vrata demokratskim procesima i pravno-političkim reformama u Crnoj Gori”.

Hoće li uskoro doći do izbora kako to hoće opozicija, ili će ih vlast i dalje odlagati pod izgovorom da očekuje pozivnicu u NATO, biće vjerovatno poznato prije avgustovskih godišnjih odmora.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: