Opozicija nema jedinstva o protestima

Opozicija u Crnoj Gori i dalje se spori oko toga da li organizovati ulične proteste protiv aktuelne vlasti i šta bi trebalo da bude njihov pravi cilj.

Partija Demos, na čijem je čelu bivši lider opozicionog saveza Demokratski front (DF) Miodrag Lekić, poručila je liderima DF-a Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću da ne mogu istovremeno pozivati na protest, a protiv opozicije da “vode rat uvredama”.

Mandić i Medojević, predsednici Nove srpske demokratije i Pokreta za promene, članica DF-a, više puta su Lekića optužili da nije zainteresovan za organizaciju protesta.

Mandić i Medojević su, takođe, u najnovijoj polemici s Lekićem ocenili da on služi medijskom koncernu Vijesti, a tu kuću optužuju da predstavlja “poslednju odbranu” aktuelne crnogorske vlasti.

Opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) takođe je rezervisana prema Mandićevom i Medojevićevom zaganju za ulične proteste.

Povodom najave DF-a da će u ponedjeljak 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore, na skupu u Beranama, doneti odluku o početku uličnih ptrotesta, iz SNP-a su saopštili da ta partija nije dobila bilo kakav poziv za učešće na protestima, niti ga, kako se navodi, očekuje.

Demokratski front je na skup u Beranama pozvao sve koji su “željni slobode i pravde”, što su pojedini analitičari ocenili kao pretenciozan politički apel, s obzirom na to da je simptomatično da ga saopštavaju na Dan državnosti Crne Gore.

Na taj način, kako se ocenjuje, deo opozicije zloupotrebaljava taj datum za svoje uske stranačke svrhe, pokušavaući da izjednači istorijski značaj 13. jula 1878, kada je Crnoj Gori, na Berlinskom kongresu, priznata nezavisnost, i kada je istog dana 1941. crnogorski narod digao ustanak protiv fašističko-nacističkog okupatora.

Ulični protesti koji su planirani za jesen, prema objašnjenju Mandića i Medojevića, treba da dovedu do “pada režima (premijera) Mila Đukanovića” i uspostavljanja prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore.

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori treba da budu održani 2016. Lider vladajuće Demokratske partije socijaista Milo Đukanović ovih dana je poručio da njegova partija ne razmišlja o prevremenim izborima.

On je rekao da je prioritet sadašnje vlasti da Crna Gora do kraja ove godine dobije poziv za članstvo u NATO-u, a da tek onda mogu da počnu pripreme za redovne parlamentarne izbore.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s