IZ srca Vasojevića, Berana, danas će biti poslata oštra poruka režimu u Podgorici. Ona glasi: Na proteste do pada vlade Mila Đukanovića! Predstavnici Demokratskog fronta nisu slučajno izabrali ustanički 13. jul, kada je narod Crne Gore samo dan kasnije srušio kvazidržavu pod patronatom fašističke Italije, da pozovu sve one koji su spremni da zajedno s njima rade na cilju rušenja vlade i formiranja nove, prelazne.

Svemu će prethoditi sednica glavnih odbora konstituenata DF, kada će biti predložen datum početka protesta – 27. septembar, koji će trajati sve do ispunjenja političkog zadatka.

– Nema više čekanja. Voda je došla do poda. Vreme je da vlast koja je ojadila narod i državu ode u prošlost – kaže za “Novosti” Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije.

Očigledno da one koji su na visoke pozicije došli sa ulice, tvrdi Mandić, ne može ništa da pomeri osim iste te ulice!

– DF će formirati organizacioni odbor, koji će rukovoditi protestima i biti otvoren za sve subjekte spremne da zajedno s nama rade na ostvarenju zacrtanog cilja. Ulica nam je ostala jedina nada i odbrana, jer svi drugi dosadašnji pokušaji nisu dali rezultate, a Crna Gora je i dalje ostala jedina zemlja u Evropi u kojoj se vlast nikada nije promenila demokratskim putem.

Ta nesmenjivost, kako kaže, nije rezultat uspešne politike, nego isključivo nezakonitih i kriminalnih radnji kojima su skloni režim i njegov šef.

– Nakon skandala sa aferom “Snimak” i upoznavanja javnosti s planom vlasti o krađi poslednjih izbora, Đukanovićeva vlada je ostala bez minimalnog autoriteta koji počiva na činjenici da se vlast formira na osnovu većinske podrške građana. Afera je pokazala da je vlast uzurpirana od male grupe ljudi koji skoro tri godine donose odluke koje direktno utiču na većinu građana, a da na to nisu imali pravo. Raspad SDP, dodatno je obesmislio legitimitet vlade – istakao je Mandić.

Odluka o protestima doneta je nakon razgovora koje su s hiljadama građana mesecima vodili timovi DF.

– Na protestima će se videti ko je za demokratsku promenu vlasti, a ko to nije. Očekujemo podršku nevladinog sektora, nezaposlenih, studenata, profesora, lekara, metalaca, penzionera, dakle svih koje je ovaj nedemokratski režim gurnuo u bedu i siromaštvo. Trajanje protesta biće onoliko dugo koliko režim bude ozbiljno shvatio naše zahteve, a to je da mirnim pute siđe s vlasti i omogući ovome narodu da dobije novu prelaznu vladu – najavio je Budimir Aleksić (Nova).

Cilj protesta, kako ističu predstavnici svih stranaka okupljenih u politički savez Demokratski front, jeste da oni prođu mirno i da se bez tenzija dođe do konačnog cilja.

MEDOJEVIĆ: OČEKUJEMO VELIKI ODZIV

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, kaže da protesti treba da dovedu do prvih fer izbora.

– Borimo se za fer i poštene izbore i tražimo da padne Đukanovićeva vlada, jer smatramo da je nelegitimna i formirana na bazi izborne krađe i zloupotreba. Mi tražimo podršku građana, jer mi to ne možemo rešiti u Parlamentu, već smo probali. Zašto očekujemo veliki odziv? Zato što govorimo ljudima: vi ćete biti gubitnici ukoliko ovaj režim ostane i dalje da vlada – poručuje Medojević.