OSUĐEN NA 20 GODINA Darko Šarić proglašen krivim

Darko Šarić osuđen je u Specijalnom sudu prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Krivima su proglašeni i ostali optuženi. Šarić, kao ni njegov advokat nisu se pojavili u sudnici. Šarić je izjavio je da ne želi da prisustvuje izricanju presude.

Tročlano veće sudija, kojim predsedava sudija Siniša Petrović utvrdilo je da su organizatori grupe krijumčara optuženi Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović. Veće je takođe utvrdilo da je organizator bio i Dragan Dudić “Fric”, koji je ubijen krajem maja 2010.

Članovi Šarićeve grupe proglašeni su krivima za svaki transport narkotika iz Latinske Amerike u Evropu.

Članovi veća suda su sudije Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne od 11 i po do 20 godina zatvora.

Rodoljub Radulović, poznatiji kao “Miša Banana” kome se sudilo u odsustvu osuđen je na 11 i 6 meseci do 20 godina. Organizatori krijumčarenja Soković i Vujanović nepravosnažno su osuđeni su na 20, godina, odnosno 18 godina zatvora. Marko Andrić osuđen je na 15 godina, a Caić Miloš na 12 godina.

Svedocima saradnicima takođe su određene kazne: Radan Adamović osuđen je na 10 meseci, Draško Vuković osam meseci i Nebojša Roksović pet meseci.

Aleksandra Mišić, jedina optužena žena je oslobođena je. Aleksandru su teretili da je nabavila avionske karte za članove Šarićeve grupe.

Podsetimo, Darko Šarić, u javnosti, tačnije medijima, prvi put se “pojavljuje” u oktobru 2009, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti “Maui”, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.
Tom prilikom uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije “Balkanski ratnik” američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.
Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.
U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica.
Darko Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.
Tvrdio je da nije kriv ni po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.
Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 13 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.
Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić. U Holandiji je nedavno uhapšen optuženi Darko Tošić, čije izručenje je Srbija zatražila.
Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.
Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.
U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.
U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.
Za njima je raspisana Interpolova poternica.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s