Za sekularne države nije prihvatljivo da u državnim i institucijama lokalne vlasti naiđete na zatvorena vrata u vreme molitve, ili na zaključan bife u opštinskoj upravi u vreme meseca ramazana, bez obzira na to što se u njemu služe isključivo kafa i čaj. U Rožajama je to postala redovna slika, pa će tako građane, petkom u vreme namaza (molitve) reza sprečiti da dođu do državnog tužioca ili direktora škola.

Dugo vremena poznata kao narko-prestonica Crne Gore, Rožaje postaje gradić u kome vera dominira. Preterivanje ide dotle da to smeta i starim muslimanskim vernicima, ljudima koji su veri odavno odani. Pomenuti bife u zgradi opštine, zatvoren je po naređenju gradonačelnika Ejupa Nurkovića.

– Za vreme meseca ramazana ne piju se kafa i sok. Radnici bifea su na godišnjem odmoru – lakonski je odgovor iz Nurkovićevog kabineta, uz tvrdnju da muslimani koji ne poste (nepostači) i radnici pravoslavne vere, poštuju muslimane koji poste i nisu to negativno komentarisali, što baš i ne odgovara istini, jer je nekoliko zaposlenih, koji ne poste, ovo prokomentarisalo kao vrstu pritiska na njih. Tvrde da je zatvaranjem bifea stvorena čudna atmosfera, gde niko nikog ne prisiljava, ali se šalje jasna poruka.

– To se prvi put dešava u istoriji Rožaja. Bude čoveku prosto neprijatno ako nešto jede ili pije dok radi. Videćemo da li je ovo previše radikalno – kaže jedan od sagovornika, dok predsednik Nurković uzvraća “da se on ne bavi pitanjem rada bifea, već to radi Sekretarijat za opštu upravu, lice koje je zaduženo za bife”.

Nurković je kadar Bošnjačke stranke koja sa SDP ima vlast u ovom mestu, ali BS je ta koja “vedri i oblači”. Dolaskom bošnjačke stranke na vlast u organima lokalne samouprave uvedena je još jedna pauza. Petkom od 12 do 13 sati, a zimi i od 13 do 14, zbog džuma namaza (centralne molitve).

Lokalna vlast se ne obazire na to što je petak pazarni dan u Rožajama, pa se ovde sjati dosta ljudi iz okolnih sela, koji bi da ponešto završe u opštinskim službama. Ili u Osnovnom državnom tužilaštvu, gde tužioca u to vreme nema u kancelariji, kao ni direktora pojedinih škola – klanjaju u džamijama.

UGOVOR

– To je učinjeno na osnovu sporazuma koji su potpisali Mešihat Islamske zajednice i Vlada Crne Gore – kažu iz Nurkovićevog kabineta.

Ovim je ustavno pravo “potvrđeno” članom 9 Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između vlade Crne Gore i Islamske zajednice u CG, potpisan 30. januara 2012. godine.