PUTIN UZVRAĆA UDARAC Koliko se ruske imovine zapleni na zapadu, toliko će zapadne u Rusiji

Ruska vlada odobrila je predlog zakona koji će im omogućiti da na svojoj teritoriji zaplene stranu imovinu i to bez upozorenja.

I dok Zapad smatra da je reč o osvetničkom činu zbog sudskih procesa koji se vode protiv ruskih kompanija koje posluju na Zapadu, ruska strana objašnjava da je reč o zakonu koji će im omogućiti da se legitimno borbe protiv onih država “koje narušavaju ruski državni imunitet pred Međunarodnim sudom pravde”, tvrde ruski mediji.

Rusija ne priznaje strane sudove

Vladimir Putin

Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je da bi novi zakon trebao da ukloni trenutne “jurisdikcijske neravnoteže” između Rusije i pojedinih zemalja. Drugim rečima, Rusija će zapleniti onoliko stranog kapitala koliko se na Zapadu bude nanela šteta ruskim kompanijama ili državnoj imovini.

– Broj tužbi protiv Ruske federacije i njene vlade se u stranim zemljama neprestalno povećava, a pri tom se Rusija nikad i ne pita da li zaista ima bilo kakve veze s tim slučajevima – stoji u saopštenju ruskog Ministarstva pravosuđa.

Rusija je nedavno potpisala nekoliko međunarodnih sporazuma o uzajamnoj zaštiti ulaganja, prema kojima se svi sporovi i procesi oko ulaganja vode pred međunarodnim sudovima. Ovim činom Rusija je poručila da ne priznaje strane sudove jer bi njihovim priznavanjem to smatrala kao predajom svog suvereniteta.

Povod su tužbe za “Yukos” i “Lukoil”

Jedan od povoda za novi zakon je i junska zaplena ruske imovine nakon tužbi koje su u nekoliko zemalja podneli bivši deoničari energetske kompanije “Yukos”.

Oni tvrde da je ruska vlada nezakonito izbacila energetsku kompaniju iz biznisa kad se Putin 90-ih obračunavao s njenim tadašnjim šefom Mihailom Hodorkovskim, i omogućila Rosneftu da se domogne “Yukosove” imenovine i postane najveći proizvođač nafte u Rusiji.

Dmitrij Medvedev

“Postupci tih država, naravno, nisu motivisani zakonom već politikom”, izjavio je ruski premijer.

Sud u Hagu je suvlasnicima tri kompanije, koje danas predstavljaju nekadašnji “Yukos”, dodelio 50 milijardi dolara odštete koja planira da se naplati prodajom ruske državne imovine koja je zaplenjene u Francuskoj i Belgiji.

U najnovijem slučaju, u kome je Rumunija tužila “Likoil” zbog utaje poreza, odbijen je zahtev ove ruske kompanij koja je tražila od londonskog suda da se na nju ne primenjuje ova vrsta sankcija.

Rusija je odbacila odluku suda u Hagu i upozorila da namerava da “brani svoje interese”.

Predloženim zakonom, koji će Duma razmatrati u septembru, neće biti moguća zaplena imovine šefova država, ambasada, brodova ili aviona.

  1. #1 by ВИЗАНТИОН on 19. kolovoza 2015. - 12:47

    Тако се то ради у Државама од суверенитета ! Реципроцитет као основ међународних односа је незаобилазан !

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s