Bernd Mesovic: U Crnoj Gori na vlasti dinastija slična mafiji

Sve više političara u Nemačkoj želi da stavi Albaniju, Kosovo i Crnu Goru na spisak sigurnih zemalja porekla, ali te zemlje se, međutim, bore sa enormnim ekonomskim, političkim i socijalnim problemima, piše danas Dojče vele.

Kako prenosi Dojče vele, za Ministarstvo unutrašnjih poslova nemačke savezne države Bajern stvar je jasna i predstavnici tog ministarstva su uvereni da su Albanija, Kosovo i Crna Gora sigurne zemlje porekla.

Savezni ured za migracije i izbeglice više od 99 odsto zahteva za azil odbija kao očigledno neosnovane, izjavio je portparol ministarstva Oliver Placer i dodao da se pozitivno rešavaju samo zahtevi ako su potražioci azila iz tih zemalja iznemogli ili bolesni.

milo djukanovic

Dojče vele navodi da su sa tim stavom saglasni i premijeri Crne Gore i Kosova koji su poslali pismo opunomoćeniku Evropskog parlamenta za Balkan Dejvidu Mekalisteru.

Nemačka organizacija za zaštitu ljudskih prava “Za azil” je, međutim, izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da se te zemlje označe kao sigurne zemlje porekla.

Portparol te organizacije Bernd Mesovic je ocenio da se u slučaju Kosova, Albanije i Crne Gore i ne može govoriti o pravnim državama u zapadnom smislu.

Nema nezavisnog pravosuđa, nepoželjni novinari su progonjeni i pod pritiskom. U Crnoj Gori je na vlasti dinastija oko premijera Mila Đukanovića. Čak se govori o državnim strukturama koje su slične mafiji, rekao je Mesovic, a prenosi Dojče vele.

Mesovic je ukazao i na nepotizam i korupciju, a na Kosovu je, kako je naveo, veoma izražena i diskriminacija Roma.

Dojče vele je ukazao i da je dvadesetpet godina nakon vladavine Envera Hodže, Albanija i dalje najsiromašnija zemlja u Evropi.

Procenjuje se da je nezaposleno 30 odsto stanovništva, rekao je stručnjak za Balkan sa Instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope iz Regensburga Konrad Kleving.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s