DPS predala Skupštini Crne Gore predlog o integraciji : Ulazak u NATO je “istorijska šansa”

 Ulazak u NATO je "istorijska šansa"

Predlog rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO čiji je inicijator vladajuća Demokratska partija socijalista krenula je u Skupštinsku proceduru i očekuje se da će Skupština Crne Gore o njoj raspravljati na vanrednom zasjedanju sredinom septembra. U Rezoluciji koju je podnijelo 49 poslanika se kaže da je u periodu od obnove državnosti Crna Gora jasno pokazala da su njeni strateški državni prioriteti evropske i evroatlantske integracije.

“Punopravno članstvo u NATO je strateški cilj i predstavlja istorijsku šansu da svojoj zemlji, našim građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojanstveno mjesto u porodicu razvijenih demokratskih država i naroda”, stoji u Predlogu rezolucije.

Predlog rezolucije o integraciji Crne Gore u NATO izazvao je različite reakcije u crnogorskoj javnosti kako od strane političkih partija tako i NVO sektora. Tako osim DPS-a Predlog rezolucije i učlanjenje Crne Gore u Alijansu podržali su koalicioni partneri DPS-a, Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka kao i opoziciona Pozitivna Crne Gore i albanske partije i NVO “Alfa centar”, dok su protiv Rezolucije i članstva Socijalistička narodna partija i NVO “Pokret za neutralnost”.

Protivnici Predloga rezolucije i članstva smatraju da se otvaranjem teme NATO želi skrenuti pažnja sa drugih problema, prije svega ekonomskih, i da je ona izraz potrebe da se stvori privid značajno veće podrške procesu pristupanja NATO. Što se tiče podrške NATO-u od građana, prema poslednjem istraživanju CEDEM-a kod građana raste podrška članstvu. Prema tom istraživanju 36,3 odsto ispitanika je kazalo da bi odgovor bio potvrdan ukoliko bi sjutra glasali za članstvo Crne Gore u NATO dok bi odgovor 37,3 ispitanika bio negativan. Stav nije izrazilo 26,1 odsto ispitanika.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: