KOME smetaju Srbi iz Crne Gore koji bi da studiraju u Srbiji? Ko je na njih kivan? Loši đaci, propali studenti, krug dvojke, rođeni Dorćolci kojima je deda iz Like ili Hercegovine došao u Beograd?

Ko god da su, previše ih je. Za samo tri dana više od 14.000 ljudi potpisalo je peticiju da se “Crnogorcima ukinu povlastice za studiranje u Srbiji”.

Možda su među njima i oni koji su pre samo nedelju dana klicali zlatnim vaterpolistima ispred zgrade Skupštine. Na mermernom stepeništu su tada stajali i uz “Bože pravde” slavili i Mandić, Prlainović i Subotić, momci koji su iz Crne Gore došli da se takmiče za Srbiju. Da li bismo i njima zabranili budžetske indekse?

A istina je zapravo da Crnogorci nikakve povlastice i nemaju. Njima je, kao i svim strancima, školarina razrezana u evrima i duplo veća nego za domaće studente. Samo Srbi iz Crne Gore mogu da se bore za studije na državnom budžetu. Isto to mogu i Srbi iz BiH, iz Hrvatske, Makedonije… Šansu za besplatno školovanje imaju čak i srpski državljani, i to ne samo Srbi, koji su školu završili u Americi, Australiji ili bilo gde na planeti.

Reći će dušebrižnici odmah da su Crnogorci Srbi samo na papiru, samo kada im treba besplatan indeks, a da se mimo fakulteta busaju u prsa crnogorska. Upozoravaće na zloupotrebe i na to da zauzimaju mesta ovdašnjim maturantima.

Svake godine oko 45.000 brucoša upiše državne fakultete i visoke škole. Među njima ne bude ni hiljadu Crnogoraca. Ovdašnjim srednjoškolcima niko ne brani da ih preteknu na prijemnom i potisnu sa budžetske liste.

A dok upiremo prstom u Crnogorce, ne zaboravimo – svake godine bar 100 srpskih brucoša izjasni se da su Romi, kako bi mogli besplatno da studiraju!