“Đukanoviću zaustavi sve, neko će biti ubijen”

Većinski vlasnici “Vijesti” iz Podgorice pozvali su premijera Crne Gore da okonča kampanju zastrašivanja novinara jer je pitanje dana kada će neko biti ubijen.

Foto: Tanjug

Većinski vlasnici ND “Vijesti” i akcionari TV Vijesti ozbiljno su zabrinuti zbog finansijskog pritiska koji vlast vrši na nezavisne medije, kao i zbog nerešavanja slučajeva napada na novinare, objavio je portal “Vijesti”.

Predstavnici većinskih vlasnika “Vijesti”, izvršni direktor “Midija investment development fands” (MDIF) Harlan Mandeli i član “Stiria Medie” Klaus Švajghofer pozvali su ponovo premijera Mila Đukanovića da smesta okonča kampanju zastrašivanja medija, ocenivši da je u suprotnom pitanje dana kada će neko biti ubijen.

“Pozivamo vas ponovo da momentalno zaustavite kampanju zastrašivanja medija, uključujući klevetanje onih koji teže tome da objektivno izvještavaju ili čije je mišljenje kritičko prema Vladi. Zabrinuti smo da je, ako to ne uradite, samo pitanje vremena kada će nezavisni novinar ili vlasnik medija biti ubijen”, navodi se u pismu upućenom Đukanoviću.

Oni su istakli da se pritisak manifestovao i kroz “intenzivnu prljavu kampanju protiv osnivača nezavisnog dnevnika ‘Vijesti’ i TV Vijesti”.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc pokrenuo je pitanje slobode medija tokom nedavne posete Crnoj Gori.

On je tada javno rekao da mu je žao zbog slučajeva nasilja nad medijima, uključujući i “Vijesti”, naglasivši da treba učiniti sve da se osigura bezbednost novinara.

“Uprkos tvrdnjama vaše Vlade da je preduzela korake da zaštiti medije, nakon odlaska Kurca ‘Informer’ i PINK TV su lažno izvještavale o finansijskim poslovima osnivača ‘Vijesti’…. U takvom izveštavanju je učestvovala i ‘Pobeda'”, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno i predsedniku i kancelaru Austrije, ambasadorima i šefovima misija u Crnoj Gori i na druge važne adrese.

Medijima gore nego tokom rata 90-ih

Mandel i Švajghofer su ocenili da kada vide kombinaciju stalnog finansijskog pritiska na nezavisne medije – uključujući diskriminatorski način oglašavanja državnih organa i opstrukciju rada Komisije za istraživanje napada na novinare, odobravaju mišljenje predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović da je sloboda medija na Balkanu sada gora nego nakon ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: