Savet Evrope: Korupcija u Crnoj Gori i dalje raširena

U Savetu Evrope (SE) u Strazburu objavljen je temeljan izveštaj u kojem se navodi da je Crna Gora preduzela opipljive korake za suzbijanje korupcije, ali se naglašava da je korupcija i dalje raširena, i da je uzrok nepoverenja građana u neke ključne ustanove, a posebno u političke stranke i pravosuđe.

Zabrinjavajuće brojke oko poverenja građana: Podgorica

U proceni koju je usvojilo nadležno telo SE, Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), navodi se da je “poslednjih godina Crna Gora preduzela opipljive korake i unapredila zakonski okvir u cilju ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u Savetu Evrope, kao i zahteva za pridruživanje EU”.

Ukazuje se, međutim, na to da su “zabrinjavajuće brojke oko poverenja građana” u političke stranke, poslanike, sudije i tužioce, i navodi se da “nedostatak efikasnih istraga i presuda za pojedine vrste krivičnih dela – posebno, ratne zločine i krivična dela korupcije – kao i osećaj da su visoki funkcioneri nekažnjivi, predstavljaju dodatnu prepreku za poverenje javnosti u sistem”.

GRECO takođe smatra da, iako zakon u Crnoj Gori sadrži dobre mere za sprečavanje sukoba interesa, nedostaju ovlašćenja za sprovođenje zakona, a česte su i kritike u pogledu stvarne nezavisnosti i kapaciteta Komisije za sprečavanje sukoba interesa, kad je reč o poslanicima, sudijama i tužiocima.

– Što se tiče efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti pravosuđa, poslednjih godina preduzeti su određeni odlučujući koraci – ističe se u izveštaju.

Konstatuje se, međutim, da “tužilaštvo, nažalost, karakteriše veća netransparentnost u radu i često je kritikovano zbog manjka proaktivnosti”, mada je “osnovano Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju, takođe u cilju poboljšanja kapaciteta za rešavanje najtežih krivičnih đela i korupcije na visokom nivou”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s