Milov režim pljunuo na Njegoša

Vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori nije bilo dovoljno da protera srpske pisce, dobitnike prestižne Njegoševe nagrade, iz crnogorskih udžbenika, pa je na red došao i sam Petar Petrović Njegoš, veliki pesnik, vladar i episkop.

Kako objašnjava profesor srpskog jezika i književnosti iz Nikšića Veselin Matović, nije u pitanju obim onoga što se o Njegošu uči, već način prezentacije njegovog lika i dela.

– Umesto predstavljanja ogromnog epskog duha i srpskog nacionalnog osećanja, mladima se nameće da je Njegoš manje više deplasirani romantičarski pesnik ljubavne poezije – kaže Matović.

Pojašnjava da se u školskim knjigama grandiozno delo “Gorski vijenac”, plasira kroz delove o Fatimi i njenoj lepoti. “Luča mikrokozma” se pominje samo kao filozofsko-religiozni ep, jer crnogorska vlast prema poznatom komunističkom rezonu hoće da uveri mlade da to delo ne treba čitati.

Bivši reisa Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić proteklih dana poručio je: “Dokle god se Njegoš čita i peva u školama, crkvama i s guslama, nikad Bošnjak ne sme da spava, a da nije budan”. Matović kaže da je takav stav prisutan i u crnogorskoj vlasti, samo oni to veštije kazuju.

Podobna lektira

Režim u Crnoj Gori izostavio je iz udžbenika dobitnike Njegoševe nagrade. Osnovci ne čitaju Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobricu Ćosića… Izbačeni su i Jovan Jovanović Zmaj, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, Branko Radičević… Ubačeni su miljenici režima Andrej Nikolaidis, Jevrem Brković, Husein Bašić, Avdo Međedović, Esad Mekuli, Musa Ćazim Ćatović….

– Odavno je ideja da Njegoša treba staviti na operacioni sto i ukloniti sve što im smeta. Prvenstveno srpski nacionalizam, a da ne govorim o Novaku Kilibardi koji je Njegoša nazvao genocidnim pesnikom – pojasnio je Matović, ocenivši da zvanična Podgorica Njegoša hoće da skloni u književne vitrine da ne smeta “antisrpskoj Crnoj Gori”.

– Upravo završenu manifestaciju Dani Njegoša ove godine je otvorio čelnik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, poznat po antisrpskim zalaganjima. Uostalom i ne krije se da je cilj te svetkovine da Njegoša operu od srpskog nacionalizma i otmu iz ruku Srpske pravoslavne crkve – pojašnjava Veselin Matović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s