Tvrdnje grupe biciklista sa Kosova i Metohije, koje je predvodio Leorent Keljmendi iz Peći, da pripadnici crnogorske pogranične policije kontrolišu teritoriju koja pripada Kosmetu, odnosno područje Kućišta i Rugove, juče je demantovala kosovska policija, dok se Uprava policije Crne Gore nije oglašavala.

Biciklisti su objavili video-snimak na kome se vidi kako ih legitimišu pripadnici crnogorske pogranične policije, uz tvrdnju da su ih policajci zaustavili u nedelju u mestu Kućište u Rugovskoj klisuri koje se, kako tvrde, nalazi “duboko u kosovskoj teritoriji”. Na snimku se vide tri policajca sa crnogorskim obeležjima i dugim cevima kako ih zaustavljaju na jednom od šumskih puteva i traže im isprave. Potom jedan od njih daje znak putnicima da se vrate nazad dok drugi traži da prestanu da snimaju video-kamerom koja se nalazi na biciklu.

Prema tvrdnjama kosovske policije Crnogorci ne kontrolišu teritoriju Kosova, dok televizija Klan tvrdi da je grupa kosovskih biciklista zaustavljena na 50 metara od granice dve države na području Kosmeta…

Kosovska policija tvrdi da se susret graničara i biciklista zbio u junu a ne 30. avgusta, a grupa biciklista zaustavljena je jer nije imala dozvolu za prelazak granice “što znači da se radi o pokušaju ilegalnog prelaska”.

Da podsetimo, prošle nedelje predstavnici Crne Gore i Kosova su potpisali sporazum o razgraničenju, shodno Ustavu iz 1974. što je izazvalo protest stotinak građana Peći i okolnih sela, koji tvrde da je sporazumom oduzeto 12 hektara kosovske teritorije. Oni su krenuli prema granici dve države, ali su ubrzo zaustavljeni. Najavili su nove proteste u drugačijem obliku, navodeći da nikada neće priznati “granicu sukoba i nestabilnosti” i pozvali poslanike da ne podrže sporazum.

Pre četiri godine Podgorica i Priština započele su konsultacije o potpisivanju sporazuma o demarkaciji 79 kilometara duge granice, ali potpis još nije stavljen na taj dokument. Razlog koji se prećutkuje jeste što kosovska strana još nije bila načisto kome pripadaju Kula i Čakor.

BEČKI PARAF

Pre nekoliko dana (26. avgust) Podgorica i Priština su u Beču overile sporazum o granici. Crnogorski predsednik Filip Vujanović je kazao kako je potpisivanje sporazuma o granici sa Kosovom istorijski za Crnu Goru.

– Nakon potpisivanja sporazuma o granici između Crne Gore i Kosova, Crna Gora ostaje bez otvorenih pitanja sa svojim susedima, proučio je Vujanović. Svega pet dana potom desio se incident u Rugovskoj klisuri.

ZEMLjIŠTE U KNjIGAMA

Tenzije na tom prostoru počele su da rastu 2009. godine kada su u okolini Rožaja na putu za Peć, kosmetski Albanci uništili i uklonili obeležja države Crne Gore! Oni su danima protestovali tvrdeći da oko hiljadu hektara zemljišta na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći pripada Kosmetu, odnosno da je Crna Gora na teritorije te “države” ušla čak šest kilometara. Po njima, to zemljište je u katastarskim knjigama opštine Peć, ali je istina da je ono zavedeno i u istim knjigama u Rožajama gde ljudi plaćaju porez… Potom su usledili protesti stanovnika Peći, Istoka, Đakovice i Dečana koji su tražili da koriste katune na crnogorskoj strani Čakora. …