VLADIN nacrt zakona o slobodi veroispovesti uzdrmao je Crnu Goru jače nego aprilski zemljotres 1979! Na noge su se digli Mitropolija crnogorsko-primorska, vernici, političari, istoričari, pravnici… koji ukazuju da je udario na duhovno biće države i naroda.

Mitropolit Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sastali su se s liderima DF, SNP i DEMOS i zaključili da nacrt zakona omogućuje državi da se meša u unutrašnje ustrojstvo crkve.

– Ovo je zakon o oduzimanju crkvi imanja, hramova i svih prava i sloboda u Crnoj Gori – smatra vladika Joanikije.

Član predsedništva DF Milan Knežević ocenjuje da se preko nacrta pokušava stvoriti takozvana državna religija. Za istoričare je dokument direktan atak na duhovni i nacionalni identitet Srba u Crnoj Gori.

– Iako se integracijom sa ostalim eparhijama SPC Mitropolija cetinjska 1920. vratila u prirodno istorijsko okrilje, cilj današnjih vlastodržaca je da taj svetli istorijski i duhovni trenutak bude poništen odlukom svetovnih vlasti, što je kanonski nedopustivo – kaže profesor Predrag Vukić.

NEDEFINISANA “VERSKA ZAJEDNICA”
Sveštenik Branko Tapušković je napisao na fejsbuk-profilu da se novim nacrtom zakona briše ime crkva i podvodi pod neku nedefinisanu kategoriju “verske zajednice”. – Zamislite sad ovo: Zakonom mi se oduzimaju svi preci i počinjem da postojim ja kao individua, bez utemeljenja u poreklu, što se, primera radi, traži u posedovnom listu pod stavkom “poreklo imovine”. Zakonom mi se brišu temelji mog postojanja! Zakonom mi se brišu iz porodičnog stabla otac, đed, prađed, čukunđed… da se ne zna čiji sam! I da, shodno tome, pođem u Vladu CG da mi lupe pečat šta sam! Bruka!

SPC u Crnoj Gori ne postoji od 1920, kako tvrde ideolozi crnogorske nacionalne zajednice, već u svom misionarskom kontekstu egzistira od 1219.

– Sviđalo se to nekome ili ne, SPC je na teritoriji aktuelne Crne Gore titular pravoslavlja od vremena Svetog Save do danas. Kome treba bolji dokaz od manastira Morače, koji je podigao knez Stefan Nemanjić, sinovac Svetoga Save, 1252? Ili od manastira Đurđevi stupovi, takođe iz nemanjićkog razdoblja, 1213, čiji je ktitor župan Prvoslav, brat od strica Svetog Save. Prvi srpski arhiepiskop Sava Nemanjić podigao je, na osnovu verodostojnih istorijskih izvora, manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru 1224. Zašto tvrdim da je nacrt ovog zakona usmeren isključivo protiv SPC? Između ostalog, zato što je sedište Rimokatoličke crkve koja deluje u Crnoj Gori i u Rimu i u Hrvatskoj, pa predložene zakonske norme ne predviđaju politički obračun i s rimokatolicima.

Vukić podseća da je Kotorska biskupija bila pod direktnom jurisdikcijom Vatikana od 1932. do 1969, kada je podređena Splitskoj nadbiskupiji, koja je sedište dijaceze na 80 odsto prostora crnogorske obale, od Debelog brijega do Sutomora.

– Prema ugovoru Vlade i vrha Islamske zajednice u Crnoj Gori, sporna pitanja u Islamskoj zajednici na ovim prostorima rešava Vrhovno islamsko starešinstvo Turske sa sedištem u Ankari. I to nikome ne smeta – zaključio je Vukić.

MINISTARSTVO

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ukazuju na to da resorno ministarstvo povodom ovog pitanja nije ostvarilo nikakvu komunikaciju s predstavnicima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.