Iako statistički podaci pokazuju da Crna Gora godišnje uveze 400 miliona prehrambenih proizvoda, odnosno više od milion dnevno, u proizvodnji jednog artikla je – šampion.

Nije šala, radi se o – jajima.

Proizvodnja jaja u Crnoj Gori za dve godine uvećana je 25,5 odsto, pa sada nema potrebu za uvozom ove životne namirnice.U odnosu na 2012. u kojoj je u Crnoj Gori proizvedeno 68 miliona komada jaja, 2014. godine, po rečima ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića, proizvedeno je 85,5 miliona komada.

Zbog realizovanih i investicija koje su u toku, u Ministarstvu poljoprivrede očekuju i nastavak trenda rasta proizvodnje jaja i u ovoj godini.

– Očekujemo da će krajem godine domaća proizvodnja jaja dostići nivo dnevne potrošnje. To znači da će se potrebe za uvozom ograničiti na periodične skokove prouzrokovane turističkom sezonom i verskim praznicima – rekao je Ivanović. On naglašava i da proizvođači jaja u Crnoj Gori konstantno povećavaju standarde kvaliteta.

Iz Udruženje živinara Crne Gore ističu da u odnosu na broj stanovnika Crna Gora ima veliku proizvodnju.

– Proizvodnja je verovatno i najveća u regionu. Sedam farmi dnevno izbaci 300.000 jaja. I to je dovoljno za Crnu Goru. Jedni deficit jaja imamo u vreme sezone, kao i u vreme Vaskrsa, kada je potražnja znatno veća.

PROŠIRENjE

– Naš kapacitet do kraja godine će biti 100.000 koka nosilja. To je oko 90.000 jaja, a u planu je za narednu godinu novo priširenje od 25.000 do 50.000 koka nosilja – kaže Jokić.