NEZAPAMĆENI skandal u Kotoru u kom je Miraš Dedeić udario ženu u svom pohodu da da “doprinos” javnoj raspravi o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti koji je pripremila Vlada Crne Gore, najbolji je svedok takve javne rasprave i zakona koji se priprema.

– Narod je uzavreo zbog ovog zakona, koji nam konfiskuje imovinu. Samo se kriminalcima konfiskuje imovina – kaže prota Momčilo Krivokapić, kotorski paroh.

Kotor je bio nastavak Bijelog Polja, gde mu mnogobrojni vernici nisu dali da prisustvuje raspravi, što je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović iskoristio da skup prekine iako nije bio ni počeo. U ponedeljak je rasprava zakazana u Podgorici…

Paroh barski Jovan Plamenac kaže da je reakcija naroda najbolji odgovor i na nacrt zakona i Dedeićevo prisustvo.

– Eto, tog Miraša su doveli u Bijelo Polje. To je bio udbaški zicer, isto kao kada su rasturili protestni skup u Podgorici, nakon što je crnogorska vlada priznala Kosovo za nezavisnu državu – kaže Plamenac.

Umesto Miraša, podseća naš sagovornik, tada su doveli neke mladiće, koji su prethodno u blizini lagerovali gomilu kamenica kojima su gađali policajce i tako prekinuli skup.Tada su razbili otpor opozicije i naroda. Sada su izazvali nered koji im je bio potreban kao opravdanje za neodržavanje javne rasprave o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti. Da bi taj skaredni nacrt pretvorili u zakon, najmanje im je potrebna svetlost javnosti. Taj nacrt zakona, oličenje bezakonja, hvale upravo ovi koji su digli galamu na crkvu zbog nereda u Bijelom Polju i koji su oćutali sva višegodišnja Miraševa nepočinstva. Na sva usta ga hvali i Miraš – da simfonija neprijateljstva prema Crkvi Hristovoj u Crnoj Gori bude potpuna.

I KATOLICI PROTIV
Kotorski biskup Ilija Janjić saopštio je da je nacrt zakona o slobodi veroispovesti neprihvatljiv za Katoličku crkvu u Crnoj Gori. On podseća da bi njegovom primenom Kotorska biskupija ostala bez kompletne imovine, jer su sve katedrale u njoj sagrađene pre 1918. godine! – Ako je neko stolećima tu prisutan, zašto bi onda nakon stvaranja tog zakona trebalo ponovo da se registruje, zapitao je Janjić.

Drago Perović, predsednik Matice srpske, društva članova u Crnoj Gori, uputio je otvoreno pismo ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću pozivajući ga da povuče predloženi nacrt ocenjujući ga “kao delo anahrone totalitarne svesti”, koji ne prestaje da izaziva uznemirenost pravoslavnog sveštenstva i vernika, ali i pripadnika drugih veroispovesti.

– Udar na pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, njen istorijski kontinuitet i ustrojstvo, duhovne ingerencije i imovinu, udaranje je na obraz klasične Crne Gore, što ovih dana bolno peče onu većinu iskrenih nosilaca naše verske tradicije u čije ime s razlogom negoduje naše sveštenstvo, na čelu sa visokopreosvećenim mitropolitom Amfilohijem, pozivajući predstavnike sve tri grane vlasti na razumnost i društvenu odgovornost – navodi Perović. – Uz učešće predstavnika tradicionalnih konfesija i istinskih poznavalaca crkvenog i državnog prava, u demokratskoj atmosferi treba doći do zakonskog rešenja koje neće vređati zajedničko istorijsko pamćenje, versku tradiciju, osećanja i razum.

EKSTAZA
Ono što se desilo u Bijelom Polju predstavlja svojevrsnu četničku ekstazu ultradesnih kleronacionalističkih snaga koje se protive ne samo ostvarenju religijskih prava i sloboda, nego i integraciji Crne Gore u NATO i EU, a što je sve u organizaciji SPC i njenih militantnih eksponenata, SPC, koja je uzurpatorska i okupatorska ustanova – kazao je Novak Adžić, istoričar.

NACRT MRŽNjE I BEZAKONjA

U zavereničkom maniru, bez učešća predstavnika Pravoslavne crkve u njegovoj pripremi i izradi, vlast u Crnoj Gori je 30. jula ove godine utvrdila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti. Na svetlost dana je izašlo vremenski precizno tempirano normativno čudovište, puno demonske mržnje i bezakonja prema svemu što je izvorno crnogorsko, što je Crna Gora uvek bila i jeste, naročito prema Pravoslavnoj crkvi, koja je i stvorila Crnu Goru. Nikada i nigde nije na tako primitivan način iskazan duh netolerancije i bogoborstva kao u odredbama tog nakaznog akta.

Ovo je deo reagovanja Crnogorskog narodnog kluba povodom Nacrta zakona o slobodi veroispovesti ali i javne rasprave koja je donela niz incidenata.