PODGORICA: ZATRAŽEN BOLJI TRETMAN IZBEGLICA

Pedesetak građana Crne Gore okupilo se danas u centru Podgorice kaki bi izrazili duboku zabrinutost zbog zbog nehumanog tretmana izbeglica širom Evrope

Aktivisti nevladinih organizacija i građani protestvovali su ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Podgorici i apelovali na političare u Evropi na zajedničku, koordiniranu akciju kako bi se pomoglo ugroženima.

Oni su od crnogorske vlade zatražili da “u skladu sa svojim mogućnostima iskaže solidarnost, podrži napore i pomogne u prevazilaženju izazova s kojima se suočavaju zemlje regiona koje su takodje u procesu pristupanja EU”.

Okupljeni su pozdravili poslednje odluke niza zemalja EU kojima se ublažava i postepeno otvara proces rešavanja izbegličke krize.

“Posebno pozdravljamo napore Nemačke i Austrije. Očekujemo da Vlada Crne Gore pokrene odgovarajuće inicijative na regionalnom nivou, posebno kroz strukture u kojima aktivno sudeluje da bi se migrantima posvetila odgovarajuća politička i praktična pažnja”, saopšteno je na protestu.

Okupljeni su političare u Evropi pozvali na kreiranje “odgovornije politike u oblasti migracija koja neće stremiti da od Evropljana stvara ksenofobične branioce hrišćanstva, već će pomagati odgovornim vladama da Evropa ostane najprogresivniji demokratski centar u svetu koji će investiranjem, a ne represijom štititi vrednosti”.

Izbeglički talas zaobilazi Crnu Goru, ali se ona godinama susreće sa povećanim brojem tražilaca azila iz zaraćenih područja Azije i Afrike.

Po podacima UNHCR, u junu i julu podneto je svega sedam zahteva za azil, dok je u prvih pet meseci ove godine takvih zahteva bilo oko 250 mesečno.

Crnogorski sistem azila pripremljen je da radi sa manjim brojem tražilaca azila, a smeštajni kapacitet je za 65 osoba.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: