Sve je spremno za proteste koje je za 27. septembr ispred crnogorske Skupštine zakazao Demokratski front. Iz ove političke grupacije poručuju da je “poslednji čas” za smenu režima Mila Đukanovića i da će protesti trajati sve dok se to ne dogodi.

Predsedništvo Demokratskog fronta pozvalo je sve parlamentarne opozicione subjekte u Crnoj Gori da se uključe u organizaciju, kako kažu, velikih narodnih protesta. Član Predsedništva DF-a Milan Knežević kazao je da je pozivno pismo upućeno predsedniku Demosa Miodragu Lekiću, inače bišem lideru DF-a, lideru Socijalističke narodne partije Srđanu Miliću, predsedniku Demokrata Aleksi Bečiću, URA-e Žarku Rakčeviću i predsedniku Pozitivne Crne Gore Darku Pajoviću. Svi osim Milića već su odbili poziv da se priključe protesima, a pojedini su ih nazvali “promotivnim skupom DF-a”.

U pozivnom pismu je naznačeno da u DF-u očekuju zvanični odgovor opozicionih stranaka. Veće penzionera i invalida rada Demokratskog fronta Nikšić pozvalo je njihove predstavnike i građane da 27. septembra masovno izađu na protest i pokažu da Crna Gora zaslužuje bolju i pošteniju vlast. Presednik Veća penzionera i invalida rada, Nikola Mijatović, saopštio je da je položaj većine penzionera i invalida težak i nezavidan.

– U Nikšiću ima više od 16.500 penzionera, od kojih se najveći broj nalazi u nezavidnoj situaciji, jer mnogi od penzionera i invalida su hranioci i jedini koji imaju neko primanje u porodici, naveo je Mijatović u saopštenju. On je kazao da ne čudi što mnogi građani Nikšića, umesto da slave praznik grada, imaju i više nego dovoljno razloga da se pridruže mirnim građanskim protestima.

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je organizatorima protesta da neće dozvoliti nasilje na podgoričkim ulicama.

– Ako neko napušta institucije i želi vaninstitucionalno da formira vlast to znači da želi nasilje. Nasilno neće biti dozvoljeno nikome da deluje u Crnoj Gori – kazao Đukanović i dodao da je teško objašnjivo da neko ko je na demokratskim izborima stekao parlamentarni status napušta tu poziciju i promene pokušava da izazove vaninstitucionalno.

MANDIĆ: DRSKOST DIKTATORA

Funkcioner DF-a Andrija Mandić odgovorio je Đukanoviću da neće biti nasilja.

– Neverovatna je drskost sa kojom, nakon trideset godina vladanja, posustali diktator preti opozicionim okupljanjima, a na prizeman i jeftin način organizatorima protesta, pripisuje neke tajne i mračne namere. On zna da nakon ovih protesta ništa više neće biti isto u Crnoj Gori i da tu neće biti nikakvog nasilja, već će kukavice same pasti – poručio je Mandić.