PROTESTI su početak procesa demokratskog buđenja Crne Gore, oslobađanje od straha i borba za fundamentalne tekovine, odnosno fer i slobodne izbore za koje Crna Gora 27. septembra posle 27 godina vladavine totalitarnog režima, mora da se izbori.

Ovo u razgovoru kaže Nebojša Medojević, jedan od čelnika Demokratskog fronta, uoči antivladinih protesta koji počinju u nedelju u 18 časova ispred zgrade državnog parlamenta u Podgorici. Protesti treba da dovedu do pada Vlade Mila Đukanovića, formiranja prelazne vlade i novih, prvih demokratskih izbora.

Ne verujete u izbore koje organizuje sadašnja vlast?

– Politički sistem u Crnoj Gori je godinama u ozbiljnoj krizi legitimiteta i poverenja. Posle afere “Snimak”, dokaza koje je prikupila opozicija, slobodnih medija i NVO, svima u državi je postalo kristalno jasno da DPS ima razvijen i složen mehanizam izbornih krađa u kojima su zloupotrebljeni svi državni organi, resursi i službe pa opozicija na takvim “izborima” nema ni teoretskih šansi da obezbedi poštovanje slobodno izražene volje građana.

TRAJANjE– Protesti će trajati sve dok se režim ne primora da otvori politički dijalog za izlazak iz krize i dok se ne postigne minimalni održivi kompromis o održavanju prvih fer i slobodnih izbora. Ako budu imali sluha sve može brzo da se završi. U suprotnom potrajaće. Mi smo se naoružali verom i strpljenjem.

Da li je bilo reakcija iz Brisela?

– Evropska komisija je u svom godišnjem izveštaju za 2013. konstatovala izborne krađe i pozvala na politički i pravosudni epilog afere “Snimak”. Posle velikog pritiska osuđeno je nekoliko lokalnih funkcionera, dok nijedan od organizatora i kreatora izborne krađe nije pretrpeo ni političke ni krivične sankcije. Milo Đukanović je jasno stavio do znanja svima da on ne odustaje od mehanizma izbornih krađa i bacio rukavicu u lice i opoziciji, ali i međunarodnoj zajednici.

Tu je čaša žuči prekipela?

– Da, i konačno su se stekli uslovi za održavanje protesta. Pozvali smo i ostatak opozicije, iako do sada nisu pokazali političku hrabrost da se pridruže, tako da je DF preuzeo kompletnu odgovornost za organizovanje protesta.

Koji su razlozi za formiranje prelazne vlade?

– Duboka politička kriza u zemlji, sukobi u vladajućoj koaliciji, hapšenja čelnika DPS zbog sistematske korupcije, nepoverenje opozicije u izborni sistem, obračuni kriminalno-bezbednosnih klanova u DPS. Prelazna vlada biće sastavljena od svih parlamentarnih stranaka i vrlo brzo bi sprovela reforme izbornog sistema, organizovala fer izbore.

Da li vas je ostatak opozicije izneverio?

– Kompletna opozcija je još prošle godine prihvatila politiku DF da su izbori u Crnoj Gori pokradeni i da je neophodno formirati prelaznu vladu. Ostatak opozicije i dalje veruje da će se to desiti samo od sebe, da će režim sam odustati od uhodanih mehanizama izbornih krađa. DF ne veruje u čuda u politici i dobro procenjuje da Đukanović radi samo ono što mora i da popušta samo kada je izložen demokratskom pritisku, bilo spolja ili iznutra. Procena DF se pokazala ispravnom i zato organizujemo proteste da bi se izborili između ostalog i za ostatak opozicije koja nema hrabrosti da nam se pridruži. Duboka politička kriza, bunt građana i opozicije ne može ostati bez efekta i optimista sam da će nas odlučnost i upornost, kao i pravedni i legitimni zahtevi dovesti do političkih promena.

INTERES

– DF je preduzeo sve uobičajene mere da protesti proteknu u miru. Imamo dovoljan broj redara, dok će čitav tok protesta biti sniman sa više kamera. Naš interes je da protesti prođu u dobroj atmosferi kako bismo poslali snažnu poruku građanima, režimu i međunarodnoj zajednici da je došlo vreme za promene. Jedino režim ima interes da se naprave incidenti. Za te ciljeve imaju i resurse, odlično su povezani sa mafijom. Mi smo spremni da sprečimo incidente.