Javni dug Crne Gore 63,3% BDP-a

Javni dug Crne Gore, koji uključuje i dug lokalnih samouprava, na kraju ove godine iznosiće 2,29 milijardi eura, 63,3 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Kada je u pitanju domaći dug, Crna Gora je dužna 308 miliona eura ili 8,5 odsto BDP-a, objavilo je Ministarstvo finansija u dokumentu o projekcijama makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015-2018. godine.

S druge strane, inostrani dug na kraju godine iznosiće 1,8 milijardi eura, što je u nivou 52,4 odsto BDP-a. Lokalne uprave dužne su 140 miliona eura, prenosi portal CDM.

Ministarstvo finansija je procijenilo da će rashodi budžeta ostati na nivou planiranih, bez obzira na dosadašnja odstupanja i iznosiće 1,56 milijardi eura. Oni su veći za 109 miliona nego 2014. i to najviše, kako je objašnjeno, zbog finansiranja izgradnje auto-puta.

Deficit bužeta za ovu godinu, prema procjeni, iznosiće oko 223 miliona evra ili 6,2 odsto procenjenog BDP-a. U odnosu na plan, deficit će biti manji za 12,6 evra zbog ažuriranja procjene u naplati prihoda.

“Emisijom evroobveznica, u martu ove godine, prikupljeno je 500 miliona evra. Ova sredstava biće iskorišćena za finansiranje deficita i otplatu duga, koji bi do kraja godine trebalo da iznosi oko 400 miliona ili 11 odsto procenjenog BDP-a”, ističe se u dokumetu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s