Ostajemo dok Milo ne padne

Pred Skupštinom Crne Gore, na nekadašnjoj Nemanjinoj obali u centru Podgorice, na mestu gde su i pre 27 godina počeli građanski protesti koji su doveli do rušenja tadašnjeg socijalističkog režima, posle dugih priprema i najava preksinoć se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih građana iz cele Crne Gore predvođenih liderima Demokratskog fronta i još nekih opozicionih partija koji su naglasili da su odlučni da ostanu sve dok ne padne režim Mila Đukanovića!

Neće odustati: Okupljeni građani u centru Podgorice

Iako je vlast juče na sva zvona objavljivala da je protest propao i da je bilo najviše 3.000 ljudi, već sama činjenica da je protest počeo i da se pred parlamentom okupilo barem dvostruko više nezadovoljnih od broja koji priznaje vlast i njoj naklonjeni mediji predstavljaju veliki uspeh. Jer, vlast je danima sve činila da obesmisli proteste, a policija otvorenim pretnjama da obeshrabri one koji su na ovaj način želeli da izraze svoje nezadovoljstvo.

Na poruke zvaničnika da se vlast dobija i gubi samo na izborima, protestanti su preksinoć odgovorili podsećanjem da je i sadašnja vlast, koja na čelu sa Đukanovićem već više od 25 godina drži kormilo države, došla s ulice posle istih ovakvih protesta i da se oni neće razići sve dok ne padne Đukanovićeva vlada, odnosno dok ne pristane na formiranje prelazne, mešovite vlade koja može pripremiti fer i demokratske izbore.

Policija: Biće krvi do kolena

Iako se pojedine opozicione partije zvanično nisu pridružile protestima, u masi nezadovoljnih preksinoć je viđen veliki broj pristalica tih partija i njihovih vođa. Protest je prošao u najboljem redu, iako su policija i vlast posredstvom medija danima širili famu da bi moglo biti “krvi do kolena”.

A da se ne šale potvrdili su tako što su ispred parlamenta i u parku ispred skupštinskog zdanja razapeli na desetine šatora, odlučni da u njima ostanu sve dok Đukanović ne istakne belu zastavu i ne pristane na njihove uslove:

– Koristeći ovaj oprobani demokratski metod vaniinstitucionalne borbe, koji je dao pozitivne rezultate u svim državama gde je primenjen, demokratska opozicija i slobodni građani Crne Gore odlučili su da ostanu na ovom platou do ispunjenja zahteva. Nećemo pristati na bilo kakve ucene i polovična rešenja povodom naših legitimnih zahteva – poručio je Strahinja Bulajić, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, rekao je da niko ne želi vlast osvojenu na ulici.
– Hoćemo da do vlasti dođemo na izborima, ali ne prihvatamo i ne damo da nas bilo ko krade na tim izborima. Krađe traju već 27 godina – upozorio je Mandić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s