CRNA Gora se seti svojih maslina kada se njihove krošnje povijaju od ploda. Kao što je to recimo slučaj ove jeseni. Posle dvogodišnje pauze, koja je po mišljenju starih maslinara “prirodno stanje”, koje prouzrokuje vreme (letnje kiše kao lane) ove godine su vekovna stabla žutice prevashodno, ali i drugih sorti, puna kvalitetnog ploda.

Ovog meseca počinje berba maslina na celom području od Igala do reke Bojane.Najviše posla ima u barskoj opština na čijem prostoru je i najviše maslinjaka (zorio se, dabogda, kao Bar maslinama, kaže narodna), zatim na području Ulcinja, gde su takođe kvalitetni maslinjaci, a slede Budva i Boka kotorska, gde je nešto manje stabala, ali su izuzetnog kvaliteta. Biće skinuta paučina u starim mlinovima, a zabrujaće i brojni novi u kojima će se prerađivati plod koji daje vanredno dobro maslinovo ulje. Koje je i hrana i lek i to više milenijuma.

U uvali Valdanos kod Ulcinja, nalazi se oko 18.000 stabala, do kojih njihovi vlasnici godinama ne dolaze, jer se nekadašnje vojno odmaralište uporno bezuspešno “tera” na tendere. Dogodilo se tako da tamo nema najavljene turističke valorizacije, ali ni dobrog, inače skupog ulja. Jer plod trune ispod stabala.

I u drugim opštinama ima još zapuštenih maslinjaka, pod kojima trune plod. Delom u privatnom, a delom u vlasništvu države.

HLEB BEZ MOTIKE

Lenjost i inertnost Crnogoraca, o čemu govore brojni vicevi i izreke, ima “podlogu” upravo u maslinjacima. Zapušteni su i zaboravljeni, jer mlađi traže “hleb bez motike”, a starijih koji vole ovaj posao je sve manje. No, i te kako sve to “začinjava” i državna nebriga